FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAN ĆE ODBITI ZAHTJEVE ZA PRESTANKOM OBOGAĆIVANJA URANA

TEHERAN, 16. listopada 2004. (Hina/AP) - Iran je u subotu objavio da ćeodbiti sve prijedloge za prestankom obogaćivanja urana u svrhudobivanja nuklearnog goriva, što je središnja točka ekonomskog paketakoji američki saveznici iz Europe nude Iranu kako bi se izbjegao"konačni obračun" s iranskim nuklearnim programom.
TEHERAN, 16. listopada 2004. (Hina/AP) - Iran je u subotu objavio da će odbiti sve prijedloge za prestankom obogaćivanja urana u svrhu dobivanja nuklearnog goriva, što je središnja točka ekonomskog paketa koji američki saveznici iz Europe nude Iranu kako bi se izbjegao "konačni obračun" s iranskim nuklearnim programom.

Europske zemlje izvijestile su u petak Washington da idućeg tjedna namjeravaju Iranu ponuditi paket gospodarske pomoći nadajući se da će uvjeriti Teheran da prestane obogaćivati uran, koji se može iskoristiti za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iako SAD nisu sklone toj ponudi, neće pokušavati zaustaviti Europljane, izjavio je neimenovani američki dužnosnik. Washington se u UN-u zauzima za uvođenje sankcija protiv Irana.

"Iran neće prihvatiti nikakav prijedlog koji mu oduzima legitimno pravo na dobivanje (nuklearnog) goriva", prenijela je iranska državna televizija riječi nuklearnog stručnjaka Hosseina Mousaviana.

Dodao je ipak da će vlada u Teheranu razmotriti prijedloge kojima je cilj ukloniti zabrinutost oko iranskog nuklearnog programa sve dok ti prijedlozi poštivaju pravo Irana na obogaćivanje urana.

Ključne europske države dogovorile su se s Washingtonom kako je ponuđeni paket pomoći posljednja šansa Iranu da izbjegne štetne posljedice Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

IAEA je prošlog mjeseca donijela rezoluciju u kojoj traži da Iran zamrzne postupak obogaćivanja urana i gradnju centrifuga za tu namjenu. Odbor guvernera te UN-ove agencije sastat će se 25. studenog kako bi procijenio je li Teheran ispunio taj zahtjev.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙