FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IAEA: UTRKA S VREMENOM U SPREČAVANJU NUKLEARNOG TERORIZMA

SYDNEY, 8. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Svijet se nalazi u "utrci svremenom" kada je u pitanju sprečavanje nuklearnog terorizma, priopćioje u ponedjeljak direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju(IAEA) Mohamed ElBaradei.
SYDNEY, 8. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Svijet se nalazi u "utrci s vremenom" kada je u pitanju sprečavanje nuklearnog terorizma, priopćio je u ponedjeljak direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei.

Prema njegovim riječima, nakon napada 11. rujna 2001. godine na SAD, ilegalna trgovina nuklearnim i radioaktivnim materijalima je procvala. Više od 24 tvrtki i niz pojedinaca angažirani su u prodaji nuklearnog materijala, a ove godine se može očekivati oko 60 incidenata vezanih uz šverc nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala, upozorava ElBaradei.

"Prijetnja od nuklearnog terorizma je realna, ona je tu", kazao je čelni čovjek IAEA u Sydneyu na konferenciji o širenju nuklearnog naoružanja i terorizmu.

"Nakon 11. rujna 2001. smo shvatili da su teroristi postali sofisticiraniji, pokazujući interes za nuklearne i radioaktivne materijale", dodao je.

On je istaknuo kako je "došlo vrijeme da promijenimo naše uvijerenje o nedostupnosti nuklearne tehnologije."

"Tehničke barijere glede svladavanja načina obogaćivanja urana i stvaranja oružja su tijekom vremena nestale", kazao je ElBaradei.

Prema IAEA, postoje četiri potencijalne prijetnje koje spadaju u nuklearni terorizam: krađa nuklearnog oružja, izrada nuklearne bombe pomoću ukradenog materijala, širenje radioaktivnog materijala i napad na nuklearno postrojenje ili transportno vozilo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙