FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUSKI ZNANSTVENIK PREDAO KONTEJNERE S PLUTONIJEM

MOSKVA, 2. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Ruski atomski fizičar predaoje policiji osam kontejnera punih nuklearnog materijala podobnog zagradnju nuklearnog oružja nakon što ga je osam godina skrivao u svojojgaraži, javljaju ruski mediji.
MOSKVA, 2. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Ruski atomski fizičar predao je policiji osam kontejnera punih nuklearnog materijala podobnog za gradnju nuklearnog oružja nakon što ga je osam godina skrivao u svojoj garaži, javljaju ruski mediji.

Leonid Grigorov pronašao je 400 grama radioaktivnog plutonija-238 u hrpi smeća u svome laboratoriju blizu ruske granice s Kazahstanom, objavila je agencija Itar-Tass, a agencija Interfax javlja da je laboratorij, opljačkan nakon kolapsa Sovjetskog Saveza 1991., danas zatvoren i napušten.

Grigorov je odlučio sakriti materijal iz kojeg se teoretski može izraditi "prljava bomba". Policiji ga je odlučio predati tek pošto su novine ponudile nagradu svakome tko preda oružje.

"Kao stručnjak, znao sam da ga trebam skrivati kako bi se izbjegle tragične posljedice", pojasnio je Grigorov.

Na Rusiju, koja posjeduje golem nuklearni arsenal, čini se velik pritisak kako bi spriječila mogućnost da opasni materijal padne u ruke ekstremista s ozbirom da su brojna nuklearna postrojenja ostala nezaštićena poslije raspada SSSR-a.

Svijet nagađa i to da brojni nuklearni znanstvenici, potplaćeni nakon raspada SSR-a možda tajno transferiraju nuklearne tehnologije "otpadničkim zemljama" (poput Sjeverne Koreje, primjerice) u zamjenu za čvrstu gotovinu.

Rusija odbacuje takve navode.

Radioaktivni materijali poput plutonija i urana privlačni su vojskama jer se iz njih može izraditi standardna atomska bomba ili "prljava bomba" za koju je potrebno malo nuklearnog materijala no ona širi radijaciju nakon eksplozije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙