FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN POTVRDIO NESTANAK EKSPLOZIVA IZ IRAČKOG NUKLEARNOG POGONA

BEČ, 25. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Ujedinjeni narodi potvrdilisu u ponedjeljak da je gotovo 380 tona eksploziva nestalo je iz pogonau blizini Bagdada u kojem je bio nuklearni program Sadama Huseina, akoji nikad nije zauzela američka vojska.
BEČ, 25. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Ujedinjeni narodi potvrdili su u ponedjeljak da je gotovo 380 tona eksploziva nestalo je iz pogona u blizini Bagdada u kojem je bio nuklearni program Sadama Huseina, a koji nikad nije zauzela američka vojska.

Direktor UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei hitno će o tome obavijestiti Vijeće sigurnosti UN-a, rekla je glasnogovornica agencije.

Nestali eksploziv može se iskoristiti za detoniranje nuklearnog oružja ili u konvencionalnom oružju, kaže IAEA.

"ElBaradei je odlučio danas obavijestiti Vijeće sigurnosti", rekla je glasnogovornica Melissa Fleming.

U članku u New York Timesu koji je u ponedjeljak objavio tu priču, kaže se kako američki stručnjaci za oružje strahuju da bi se eksploziv mogao upotrijebiti u bombaškim napadima na američke ili iračke snage koje su uoči siječanjskih izbora u Iraku izložene sve češćim napadima.

UN-ova agencija za atomsku energiju IAEA nema pristup u veći dio Iraka još od rata i izdaleka prati kako se pljačkaju nekadašnji nuklearni pogoni.

IAEA je prije rata upozoravala SAD na opasnost od eksploziva, a poslije invazije je američkim dužnosnicima izričito rekla kako je nužno preuzeti ga.

Američki predsjednički kandidat John Kerry optužuje predsjednika Georgea W. Busha da je propustom preuzimanja eksploziva učinio veliku pogrešku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙