FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FRANCUZI SE NADAJU IZGRADNJI FUZIJSKOG REAKTORA U CADARACHEU

BRUXELLES, 8. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Europska unija nada se daće se u utorak u Beču postići dogovor o realizaciji projekta izgradnjeeksperimentalnog fuzijskog nuklearnog reaktora vrijednog oko 12milijardi dolara u francuskom mjestu Cadaracheu, nakon što su Japanci,kako se čini, odustali od zahtjeva za njegovom izgradnjom na japanskomtlu.
BRUXELLES, 8. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Europska unija nada se da će se u utorak u Beču postići dogovor o realizaciji projekta izgradnje eksperimentalnog fuzijskog nuklearnog reaktora vrijednog oko 12 milijardi dolara u francuskom mjestu Cadaracheu, nakon što su Japanci, kako se čini, odustali od zahtjeva za njegovom izgradnjom na japanskom tlu.

U ponedjeljak su se u Beču u sjedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sastali pregovarači iz zemalja članica EU-a, SAD-a, Južne Koreje, Japana, Rusije i Kine kako bi raspravljali o realizaciji projekt izgradnje Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER).

Šest strana podijeljeno je oko odluke gdje će se graditi eksperimentalni reaktor, koji bi trebao postati operativan tek za desetak godina. Dužnosnici IAEA-e rekli su da bi u utorak po završetku sastanka u Beču trebala biti objavljena zajednička izjava.

Realizacija projekta ITER predstavlja važan korak ka komercijalnoj proizvodnji električne energije u nuklearnim fuzijskim elektranama, koja bi se, prema predviđanjima znanstvenika, mogla ostvariti sredinom 21. stoljeća.

Energija dobivena nuklearnom fuzijom predstavljala bi jeftinu i u potpunosti ekološku alternativu današnjim glavnim izvorima energije - fosilnim gorivima i fisijskim nuklearnim elektranama.

Goriva za fuzijske nuklearke, vodikovih iztopa deuterija i tricija, na Zemlji ima u dovoljnoj količini za proizvodnju energije kroz gotovo neograničeno vremensko razdoblje. Deuterij se dobiva iz obične vode, a tricij se dobiva cijepanjem atoma litija.

Načelo proizvodnje energije nuklearnom fuzijom, čija bi se komercijalna opravdanost trebala eksperimentalno provjeriti kroz projekt ITER, predviđa stapanje atoma deuterija i tricija, čime se dobiva atom helija i jedan proton, uz oslobađanja goleme količine toplinske energije.

Oslobođeni proton koristio bi se za cijepanje litija, što znači da bi gorivo u fuzijskim elektranama bili voda i litij, a jedini nusproizvod potpuno neškodljivi plin helij.

Problem oko nastavka projekta ITER nastao je zbog neslaganja uključenih zemalja glede lokacije na kojoj bi se eksperimentalni reaktor trebao izgraditi.

Washington je podupro zahtjev Tokija, koji je zatražio da se futuristički reaktor gradi u udaljenom ribarskom selu Rokkasho na sjeveru Japana, što su promatrači ocijenili kao malu osvetu za francusko protivljenje iračkome ratu.

Neimenovani izvor iz IAEA-e za Reuters je rekao kako se čini da će ITER biti smješten u francuskom mjestu Cadaracheu, sjeverno od Marseillea, te da su Japanci odustali od zahtjeva da ITER bude smješten u njihovoj zemlji, no zato će sigurno pregovarati o nekoj vrsti kompenzacije za taj ustupak.

Francuzi, koje osim drugih zemalja EU-a podupiru i Rusija i Kina, do posljednjeg su trenutka oprezni i tvrde da su pregovori u tijeku te da još ništa nije zaključeno.

Nastojeći doprinijeti što skorijem zaključenju odluke predložili su udvostručenje vlastitih sredstava za izgradnju reaktora u Cadaracheu. Pariz je spreman platiti 914 milijuna eura ili 20 posto troškova. EU bi u troškovima trebao sudjelovati sa 40 posto sredstava, Kina i Rusija sa po 10 posto, a preostalih 20 posto trebale bi osigurati ostale zemlje sudionice projekta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙