FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: povratak Srba je u državnom interesu

DONJI LAPAC, 8. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić danasje za posjeta Donjem Lapcu, reagirajući na podatak svojih domaćina daje od 1700 zahtjeva za obnovu na 600 odgovoreno negativno, ocijeniokako je povratak Srba u Hrvatsku i ostvarivanje njihovih prava udržavnom interesu.
DONJI LAPAC, 8. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić danas je za posjeta Donjem Lapcu, reagirajući na podatak svojih domaćina da je od 1700 zahtjeva za obnovu na 600 odgovoreno negativno, ocijenio kako je povratak Srba u Hrvatsku i ostvarivanje njihovih prava u državnom interesu.

U Hrvatskoj je danas vladavina prava i štošta se promijenilo u usporedbi s prijašnjih desetak godina, rekao je Mesić u kinodvorani u Donjem Lapcu gdje ga je pljeskom dočekalo više od 500 mještana. Mesić je izjavio da je "u nas još puno činovničkog mentaliteta pa zbog bojazni od pogreške mnogi predmeti završavaju u ladici". Svaki se slučaj mora riješiti, a jedino se ne može vratiti stanarsko pravo, no tim ljudima treba osigurati smještaj, dodao je.

Predsjednik se osvrnuo i na izjavu predsjedničkog kandidata srpskih radikala Nikolića s nedavnih izbora da će se granice na ovim prostorima opet mijenjati, rekavši kako to nije dobra poruka iz Srbije. Granice se više neće mijenjati, nego samo otvarati, poručio je Mesić. Zalažem se za europeizaciju ovih prostora i u toj Europi s otvorenim granicama svi će i surađivati i po nacionalnosti ostati ono što jesu, rekao je predsjednik.

Kako je izjavio, Hrvatska se mora okrenuti Europi, prije svega europskim standardima, i upravo europska orijentacija je od velikog interesa i toga kraja, odnosno Donjeg Lapca i cijele Like s golemim mogućnostima. Naše drvo moramo prerađivati u nas, gotove proizvode neka proizvode Ličani. Naš je prvi zadatak, uz povratak svih izbjeglih, stvaranje okvira za njihovo zapošljavanje i uvjeta da poduzetnici otvaraju radna mjesta, rekao je Mesić.

Predsjednik je okupljene podsjetio i na uzroke raspada Jugoslavije i ulogu Slobodana Miloševića, osobito u prijevari Srba iz Hrvatske.

Građani su predsjednikom Mesićem razgovarali i o svojim teškoćima.

Prije susreta s njima održao je radni sastanak s općinskim vodstvom Donjeg Lapca i predstavnicima javnih poduzeća i tvrtaka. Općinski načelnik Milan Đukić istaknuo da je to u ratu najuništenija hrvatska općina s 3,5 tisuće stanovnika, od kojih je 450 Hrvata. Đukić je ustvrdio da je u toj općini 70 posto imovine izgorjelo i 30 posto uništeno, da još nije obnovljeno mnogo kuća te da se nije vratilo 50 posto prijeratnih stanovnika. Upozorio je i na neizgrađenu infrastrukturu, uništeno gospodarstvo, lošu električnu mrežu i zdravstvenu zaštitu. Dodao je kako s povratkom stanovništva ipak oživljava poljoprivreda, ratarstvo i stočarstvo.

Ličko-senjski župan Milan Jurković najavio je da će Donji Lapac sa županijskim sjedištem Gospićem spojiti kad se izgradi 23 kilometra asfaltirane ceste, koja je sada makadamska. Istaknuvši kako se Donji Lapac opskrbljuje vodom iz BiH i da je ta voda preskupa, kazao je kako se završava projekt vodovoda i gradnja nove osnovne škole i doma zdravlja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙