FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: MEDIJI U ISTOČNOJ EUROPI I STRANI VLASNICI

ZAGREB, 8. studenog 2004. (Hina) - Medijska panorama u bivšimkomunističkim zemljama nakon pada komunističkog sustava radikalno sepromijenila te čitatelji od Baltika do Balkana danas mogu birati međunajrazličitijim novinskim izdanjima od kojih su mnoga u vlasništvustranih izdavačkih kuća koje su ušle na istočno europskog medijskotržišta nakon 1989. godine, piše International Herald Tribune u člankuo izdavačkoj politici stranih vlasnika te upozorava da "neke od tihstranih izdavačkih kuća, odlučne ostvariti dobit i povećati svojtržišni udio, igraju na nacionalističke i populističke osjećaje mnogoviše no što su se komunisti ikada usuđivali i mnogo više no što bi tiizdavači to činili u svojim domovinama".
ZAGREB, 8. studenog 2004. (Hina) - Medijska panorama u bivšim komunističkim zemljama nakon pada komunističkog sustava radikalno se promijenila te čitatelji od Baltika do Balkana danas mogu birati među najrazličitijim novinskim izdanjima od kojih su mnoga u vlasništvu stranih izdavačkih kuća koje su ušle na istočno europskog medijsko tržišta nakon 1989. godine, piše International Herald Tribune u članku o izdavačkoj politici stranih vlasnika te upozorava da "neke od tih stranih izdavačkih kuća, odlučne ostvariti dobit i povećati svoj tržišni udio, igraju na nacionalističke i populističke osjećaje mnogo više no što su se komunisti ikada usuđivali i mnogo više no što bi ti izdavači to činili u svojim domovinama".

List primjećuje da se Europska unija do sada nije izjašnjavala o načinu na koji je njemački izdavač WAZ preuzeo medije u Bivšoj jugoslavenskoj republici Makedoniji, nakon što je zauzeo snažnu poziciju u Hrvatskoj i Srbiji, te navodi da WAZ u Makedoniji posjeduje tri vodeća dnevna lista, Dnevnik, Utrinski Vesnik i Vest.

U Makedoniji su skupine za zaštitu ljudskih prava izjavile da su zaprepaštene načinom na koji su WAZ-ovi mediji pratili referendum o teritorijalnom ustroju zemlje, a voditelj skopskog Instituta Otvoreno društvo Vladimir Milčin je izjavio da "WAZ čini sve kako bi raspirivao nacionalističke osjećaje, pa i proizvodio etničku mržnju".

WAZ-ovi su mediji jasno protueuropski i protuamerički i optužuju i EU i SAD da se miješaju u unutarnje poslove Makedonije, ističe Milčin, prenosi list i podsjeća da su se SAD i EU protivili održavanju referenduma upozoravajući da bi mogao naštetiti mirovnom sporazumu koji je 2001. godine spriječio izbijanje građanskog rata.

Iznenađuje da je direktor WAZ-a Bodo Hombach, bivši savjetnik njemačkog kancelara Gerharda Schroedera koji je 1999. godine imenovan je koordinatorom EU-ovog pakta za stabilnost u jugoistočnoj Europi, primjećuje list navodeći da je Hombach u pisanom odgovoru odbacio sumnje da je podložan utjecaju i nadzoru od strane političara. WAZ je, međutim, napominje list, za člana upravnog odbora triju makedonskih listova imenovao Srđana Kerima, "bivšeg nacionalističkog ministra vanjskih poslova".

"Tisak pokušava biti četvrti stalež u istočnoj Europi. No ako njegovi strani vlasnici radi zarade daju pokriće vladama, korumpiranim elitama ili skupinama s posebnim interesima onda čini užasnu uslugu tim zemljama i ideji slobodnih medija", ocijenio je za list Tom Gallagher, specijalist za etničke sukobe na sveučilištu Bradford u Engleskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙