FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUMSFELD OHRABRUJE ZEMLJE POTPISNICE JADRANSKE POVELJE

SKOPLJE, , 11. listopada 2004. (Hina) - Američki ministar obraneDonald Rumsfeld izjavio je u ponedjeljak u Skoplju da je cilj njegovaposjeta regiji ohrabriti Makedoniju, Hrvatsku i Albaniju, potpisniceJadranske povelje, u njihovim reformama na putu za NATO.
SKOPLJE, , 11. listopada 2004. (Hina) - Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je u ponedjeljak u Skoplju da je cilj njegova posjeta regiji ohrabriti Makedoniju, Hrvatsku i Albaniju, potpisnice Jadranske povelje, u njihovim reformama na putu za NATO.

Rumsfeld se u ponedjeljak prije podne u Skoplju sastao s predsjednikom Makedonije Brankom Crvenkovskim i premijerom Harijem Kostovim, a sa svojim kolegom Vladom Bučkovskim potpisao je ugovor o sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje kao i ugovor o vojnoj suradnji između vlada SAD i Makedonije.

Rumsfeld je četvorici makedonskih vojnika uručio odličja za uspješno sudjelovanje u misiji "Sloboda za Irak", gdje Makedonija ima svoju postrojbu.

Na konferenciji za novinare Rumsfeld je izjavio da je došao u Makedoniju kako bi zemlje potpisnice Jadranske povelje ohrabrio u reformama na putu za NATO.

Rekao je također da se Makedonija danas suočava s izborom da u budućnosti bude s NATO-om i Europskom unijom ili da se vrati u prošlost, uz ocjenu da je makedonski zakon o decentralizaciji dobra osnovica za demokratizaciju lokalne samouprave.

Rumsfeld je ponovno izrazio potporu reformama u Makedoniji i zahvalio na pomoći koju daje Makedonija u globalnom ratu protiv terorizma.

Odgovarajući na pitanje o budućnosti Kosova, Rumsfeld je odgovorio da je cijela regija prije deset godina bila u kaosu, ali da je postignut napredak tako da globalno stanje zadovoljava.

Govoreći uz ostalo o Iraku Rumsfeld je rekao da očekuje normalizaciju stanja, slično kao u Afganistanu. Rekao je da podrška 31 nacije i UN-a obećava da će Irak postati civilizirana demokratska zemlja.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld će nakon kraćeg posjeta Skoplju u ponedjeljak popodne otputovati u Beograd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙