FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUSRET JANŠE I ROPA UOČI GLASOVANJA O MANDATARU

LJUBLJA,8. studenoga(Hina) - Dan uoči izvanrednog zasjedanja slovenskogparlamenta o izboru mandatara nove vlade, u ponedjeljak su se sastaliaktualni i budući premijer Anton Rop i Janez Janša, predsjednici dvijunajvećih stranaka, no kako je nakon razgovora istaknuo Rop, to je biouglavnom "kurtoazni susret" iako se govorilo i o mogućnosti suradnjestranaka.
LJUBLJA,8. studenoga(Hina) - Dan uoči izvanrednog zasjedanja slovenskog parlamenta o izboru mandatara nove vlade, u ponedjeljak su se sastali aktualni i budući premijer Anton Rop i Janez Janša, predsjednici dviju najvećih stranaka, no kako je nakon razgovora istaknuo Rop, to je bio uglavnom "kurtoazni susret" iako se govorilo i o mogućnosti suradnje stranaka.

"To je bio kurtoazni susret i ništa nam konkretno nije bilo ponuđeno", rekao je Rop nakon sastanka u vezi s mogućnošću da njegovi liberalni demokrati (LDS) uđu u buduću Janšinu vladu.

Janša je pak rekao da je razgovor bio konstruktivan i da su mogućnosti za suradnju otvorene. Kako bi osigurao što veću potporu svom izboru, za što već ima obećanu natpolovičnu većinu glasova u parlamentu, Janša je najavio da će ponovo razgovarati sa Slovenskom nacionalnom strankom i s predstavnicima manjina.

Kako sada stvari stoje, u Janšinoj vladi biti će, uz njegovu Slovensku demokratsku stranku, još i Nova Slovenija (N.SI) Andreja Bajuka, te Slovenska pučka stranka (SLS) Janeza Podobnika i Demokratska stranka umirovljenika, Antona Rousa.

Takva bi vlada imala potporu najmanje 49 zastupnika u parlamentu koji ima 90 zastupničkih mjesta, a o imenima ministara Janša je do sada odbijao davati preciznije izjave.

Bude li izabran, Janša u roku od 15 dana parlamentu mora ponuditi sastav svoje vlade s imenima ministara, o čemu se onda još jednom glasuje uz potrebnu natpolovičnu većinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙