FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek razgovarao s Janšom kao budućim mandatarom

LJUBLJANA,3. studenoga(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšekposlijepodne će parlamentu poslati prijedlog o imenovanju Janeza Janšeza mandatara nove vlade, rekao je nakon razgovora s Drnovšekom usrijedu sam Janša, čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) naizborima prošlog mjeseca osvojila relativnu većinu u parlamentu.
LJUBLJANA,3. studenoga(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek poslijepodne će parlamentu poslati prijedlog o imenovanju Janeza Janše za mandatara nove vlade, rekao je nakon razgovora s Drnovšekom u srijedu sam Janša, čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) na izborima prošlog mjeseca osvojila relativnu većinu u parlamentu.

Predsjednik SDS-a je rekao da je u razgovoru konstatirano kako Janša ima dovoljnu potporu da bude izabran za predsjednika nove vlade i da će parlament o tome odlučivati vjerojatno početkom idućeg tjedna.

U međuvremenu, kako se doznaje, Janša će u četvrtak posjetiti Bruxelles, a u petak i ponedjeljak razgovarat će sa liberalnim demokratima (LDS), sadašnjeg premijera Antona Ropa i Udruženom listom socijalnih demokrata (ZLSD), Boruta Pahora, o tome kako ubrzati formiranje nove vlade i skratiti proces prijenosa vlasti na novu vladajuću koaliciju.

Iako proces oblikovanja nove koalicije nije zaključen, na osnovi dosadašnjih razgovora računa se da će u vladajućoj koaliciji, uz Janšin SDS, biti još Nova Slovenija (N.SI) Andreja Bajuka, Slovenska pučka stranka (SLS) Janeza Podobnika i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), Antona Rousa, koje u 90-članskom parlamentu imaju zajedno 49 glasova.

Bude li potvrđen za mandatara nove vlade, Janša u roku od dva tjedna mora parlamentu dostaviti listu ministara o kojoj se također glasuje i koja također mora dobiti natpolovičnu većinu od 46 glasova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙