FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENIJA: RAZGOVORI O MANDATARU KRAJEM OVOG ILI POČETKOM IDUĆEG TJEDNA

LJUBLJANA,26. listopada 2004.(Hina) - Razgovori slovenskog predsjednikaJaneza Drnovšeka s predstavnicima sedam parlamentarnih stranaka oimenovanju mandatara za sastav nove vlade počet će tek potkraj ovogili početkom idućeg tjedna jer sve stranke još nisu formirale svojezastupničke skupine i imenovale predsjednika skupina koji u imestranaka održavaju konzultacije s predsjednikom.
LJUBLJANA,26. listopada 2004.(Hina) - Razgovori slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka s predstavnicima sedam parlamentarnih stranaka o imenovanju mandatara za sastav nove vlade počet će tek potkraj ovog ili početkom idućeg tjedna jer sve stranke još nisu formirale svoje zastupničke skupine i imenovale predsjednika skupina koji u ime stranaka održavaju konzultacije s predsjednikom.

Kako je javila slovenska tiskovna agencija STA, Slovenska demokratska stranka (SDS) najvjerojatnijeg mandatara Janeza Janše tek će u srijedu održati sastanak svoje zastupničke skupine, kada se može očekivati i njezina odluka koga će odrediti za razgovore s Drnovšekom.

Dosad je šest stranaka odredilo svoje "pregovarače" koji će u predsjedničkoj palači razgovarati s Drnovšekom o novoj koaliciji i novom mandataru.

Liberalna demokracija Slovenije (LDS) za predsjednika zastupničke skupine odredila je predsjednika stranke i dosadašnjeg premijera Antona Ropa, Udružena lista socijalnih demokrata (ZLSD) zastupnika Mirana Potrča, Slovenska nacionalna stranka (SNS) predsjednika i zastupnika Zmagu Jelinčiča, Slovenska pučka stranka (SLS) zastupnika Jakoba Presečnika, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) zastupnika Franca Žnidaršiča, a Nova Slovenija (N.SI) predsjednika i zastupnika Andreja Bajuka. Talijansku i mađarsku manjinu na konzultacijama s Drnovšekom predstavljat će zastupnik talijanske narodnosti Roberto Battelli.

Postupak formiranja zastupničkih skupina i izbora njihovih predsjednika mora biti završen do petka, 7 dana nakon konstituiranja novog parlamenta, nakon čega mogu početi konzultacije Drnovšeka sa stranačkim čelnicima, odnosno predstavnicima. Drnovšek svoju odluku o tome koga predlaže za mandatara za sastav nove vlade parlamentu mora dostaviti u roku 30 dana nakon konstituiranja parlamenta, dakle do nedjelje 21. ovog mjeseca.

Neformalni razgovori vjerojatnog mandatara Janeza Janše i predstavnika stranaka u parlamentu pokazali su da je najvjerojatnija koalicija u kojoj bi uz SDS, N.SI i SLS bila i stranka umirovljenika DESUS, pa bi tako buduća vladajuća koalicija imala 49 mjesta u 90-članskom parlamentu. Eventualno uključivanje ZLSD-a u vladu desnog centra - čime bi ona dobila stabilnost kroz cijeli budući mandat - i dalje je neizvjesno i ovisi o daljnjem tijeku pregovora.

Kako je u utorak nakon izbora za predsjednika zastupničke skupine ZLSD-a izjavio zastupnik te stranke Miran Potrč, stranka će o tome da li i pod kakvim uvjetima ući u Janšinu koaliciju odlučivati na svom sastanku početkom idućeg tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙