FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek započeo razgovore o mandataru nove vlade

LJUBLJANA,28. listopada(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšekzapočeo je u četvrtak razgovore čelnicima zastupničkih skupina u novomparlamentu o imenu mandatara za sastav nove vlade.
LJUBLJANA,28. listopada(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek započeo je u četvrtak razgovore čelnicima zastupničkih skupina u novom parlamentu o imenu mandatara za sastav nove vlade.

"Naših sedam zastupnika podržat će Janeza Janšu", izjavio je nakon razgovora s predsjednikom države Jakob Presečnik, koji vodi zastupničku skupinu Slovenske pučke stranke (SLS). Dodao je kako je i Drnovšek uvjeren da će Janša uspjeti dobiti natpolovičnu većinu u parlamentu, potrebnu da bude izabran.

Prema dosadašnjim razgovorima Janše i potencijalnih partnera u vladi, čini se da je najizglednija koalicija u kojoj bi uz njegovu Slovensku demokratsku stranku (SDS) (koja je na izborima 3. listopada dobila 29 zastupničkih mjesta i relativnu većinu u parlamentu) bile još Slovenska pučka stranka i Nova Slovenija (N.SI).

Koaliciji te tri stranke desnog centra, koje su programski najsrodnije i najsklonije budućoj suradnji, ali u parlamentu imaju 45 zastupničkih mjesta od ukupno 90 pa ne ostvaruju većinu, pridružila bi se Demokratska stranka umirovljenika (DESUS). Time bi ta koalicija imala 49 mjesta u parlamentu, dovoljno za izbor mandatara i ministara u budućoj vladi. Predsjednik DESUS-a Anton Rovs već je izrazio spremnost za uključivanje u buduću Janšinu vladu unatoč kritikama dijela članstva, pa i zahtjevima da zbog toga dade ostavku.

Najvjerojatniji mandatar za sastav nove vlade Janez Janša u srijedu je navečer, kao svog čovjeka u konzultacijama s Drnovšekom oko budućeg mandatarstva i koalicije, odredio zastupnika SDS-a u parlamentu Mirka Zamernika.

Janša je tom prilikom jasno rekao da je vlada s 49 glasova u parlamentu minimalan uvjet za dobro funkcioniranje nove vlasti.

Bez takve većine ne bi imalo smisla sastavljati koaliciju jer bismo imali nestabilnu vladu, ocijenio je prvak Slovenske demokratske stranke i potencijalni predsjednik nove vlade. Janša je međutim najavio da će nastaviti razgovore i sa svim ostalim strankama i da je cilj njegove stranke sastaviti "što širu" koaliciju.

Drnovšek će konzultacije sa strankama o prijedlogu za mandatara vlade nastaviti u petak i idućeg tjedna, a krajnji rok do kojega parlamentu mora dati svoj prijedlog je nedjelja 21. studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙