FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski analitičar o perspektivama Janšine vlade

LJUBLJANA,29. listopada(Hina) - Ugledni slovenski politički analitičarMiha Kovač ocijenio je da će koalicijska vlada koju namjerava oformitinajvjerojatniji mandatar za njen sastav Janez Janša biti nestabilnaako bude imala 49 glasova u parlamentu s 90 zastupničkih mjesta.
LJUBLJANA,29. listopada(Hina) - Ugledni slovenski politički analitičar Miha Kovač ocijenio je da će koalicijska vlada koju namjerava oformiti najvjerojatniji mandatar za njen sastav Janez Janša biti nestabilna ako bude imala 49 glasova u parlamentu s 90 zastupničkih mjesta.

"Takva bi vlada u mnogim pitanjima mogla ostati bez potpore i čini mi se da je to premalo za učinkovitu vladu za cijeli mandat", rekao je Kovač u razgovoru u četvrtak navečer za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV, komentirajući najave da će Janšina vlada biti sastavljena iz tri stranke desnog centra i uz potporu Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), čime bi stekla natpolovičnu većinu u parlamentu i 49 glasova.

"Janša bi mogao riskirati i prijetnjom prijevremenim izborima u koaliciju uključiti još neku stranku, jer ankete pokazuju da je njegova popularnost u porastu", rekao je Kovač.

Slovenski je analitičar ocijenio da sa četiri glasa većine u parlamentu vjerojatni premijer buduće vlade riskira nestabilnost u slučaju da mu DESUS uskrati glasove, te upozorio da je u mnogim slučajevima u parlamentarnoj proceduri potreban natpolovičan kvorum koji bi "mogla ugroziti svaka epidemija gripe ili službeni put zastupnika".

Ako Janša ostane pri sadašnjoj formuli za formiranje vlade, onda će u nekim projektima biti ovisan i o "neformalnoj potpori" zastupnika Jelinčičeve Slovenske nacionalne stranke (SNS), ocjenjuje Kovač. Po njegovu mišljenju, rezultati zadnjih izbora dokazuju da se je slovensko biračko tijelo pomaknulo udesno, pa je i "politički centar u Sloveniji desniji nego drugdje u Europi".

U parlamentu će nastajati neke neformalne koalicije koje će na žalost imati i više od 50 glasova, ocijenio je Kovač, inače kolumnist ljubljanskog "Dnevnika" i jedan od istaknutijih slovenskih liberalnih komentatora i političkih analitičara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙