FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski poduzetnici pod pritiskom premještanja aktivnosti u istočnu Europu

BIRMINGHAM, 8. studenog 2004. (AFP) - Britanske kompanije pod sve susnažnijim pritiskom da premjeste dijelove svojih poslovanja uinozemstvo kako bi ostale konkurentne, pri čemu se odlučuju zaodredišta u Aziji i istočnoj Europi, pokazalo je istraživanjeUdruženja britanske industrije (BCI).
BIRMINGHAM, 8. studenog 2004. (AFP) - Britanske kompanije pod sve su snažnijim pritiskom da premjeste dijelove svojih poslovanja u inozemstvo kako bi ostale konkurentne, pri čemu se odlučuju za odredišta u Aziji i istočnoj Europi, pokazalo je istraživanje Udruženja britanske industrije (BCI).

Po rezultatima tog istraživanja, ukupno je 51 posto ispitanika kazalo da je u protekle dvije godine porastao pritisak na premještanje dijelova poslovanja preko granice, dok je 29 posto istaknulo da je taj pritisak "značajno" porastao.

"Preseljenje proizvodnje sada je dio poslovanja u globalnom gospodarstvu", izjavio je generalni direktor CBI-ja, Digby Jones. "Da ne bi bilo grešaka, riječ je o pitanju preživljavanja. Svatko tko vjeruje da kompanije imaju veliku mogućnost izbora jest naivan".

Od 150 ispitanih poslovnih čelnika, 30 posto reklo je da su u proteklih nekoliko godina njihove kompanije premjestile aktivnosti u inozemstvo, dok je otprilike jedna četvrtina kazala da je razmatrala takav potez. Od onih koji su krenuli u outsourcing, njih 98 posto navelo je kao ključni razlog smanjivanje troškova poslovanja.

Aktivnosti outsourcinga 51 posto ispitanih poduzetnika usmjerilo je na Indiju, dok 49 posto ima zaposlenike u Kini, 24 posto u Poljskoj te 20 posto u Češkoj.

"Neki se ljudi boje konkurencije i nastoje je zaustaviti. To je vrlo česta reakcija u SAD-u. Postoje i oni koji to ignoriraju i pretvaraju se da se ništa ne događa, kao što je to slučaju u EU", kazao je Jones. "No, poduzetnici znaju da jedini način na koji se može tome odgovoriti jest prihvatiti izazov", dodaje generalni direktor CBI-ja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙