FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SASTANAK DRŽAVNOG VRHA O KOSOVU BEZ KONKRETNIH REZULTATA

BEOGRAD,7. studenoga(Hina) - Idućih dana bi moralo doći dopribližavanja stavova o rješavanju problema Kosova između srbijanskogpremijera Vojislava Koštunice i predsjednika Srbije Borisa Tadića,izjavio je u nedjelju za Radio B92 Dušan Janjić, predsjednik Centra zameđuetničke odnose, dodajući da sastanak državnog vrha održan u petak"nije uspio pomaknuti stvari, posebno u pogledu primjene Plana vladeSrbije".
BEOGRAD,7. studenoga(Hina) - Idućih dana bi moralo doći do približavanja stavova o rješavanju problema Kosova između srbijanskog premijera Vojislava Koštunice i predsjednika Srbije Borisa Tadića, izjavio je u nedjelju za Radio B92 Dušan Janjić, predsjednik Centra za međuetničke odnose, dodajući da sastanak državnog vrha održan u petak "nije uspio pomaknuti stvari, posebno u pogledu primjene Plana vlade Srbije".

"Mislim da Srbiji predstoji ozbiljan pregovarački proces, ozbiljna sigurnosna iskušenja i da, ukoliko se u idućih desetak dana ne povuku konkretni potezi, možemo biti zabrinuti i možemo kazati da imamo rukovodstvo koje nije doraslo problemu", kazao je Janjić.

Tadić i Koštunica već su se sukobili oko pitanja izlaska kosovskih Srba na nedavne izbore. Tadić im je uputio poziv da se odazovu, dok je Koštunica bio protiv.

Janjić je kazao da je "šteta što (na sastanku u petak) niti jednom rečenicom nije podržana inicijativa potpredsjednika Vlade Miroljuba Labusa", o kojoj se na sastanku u petak uopće nije niti raspravljalo.

Na sastanku je, naime, odlučeno da su osnove budućeg rješavanja kosovskog problema Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu i Plan vlade Srbije o Kosovu, koji predviđa decentralizaciju i vlast za Srbe u općinama gdje su u većini, kao i sudjelovanje predstavnika Beograda u pregovorima o tome, ali nije raspravljano i o prijedlogu Miroljuba Labusa da se 21. studenoga 2005. u Beču održi međunarodna konferencija o Kosovu, na kojoj bi se "postigao sporazum o načinu zaštite manjinskih prava, decentralizaciji, entitetima, prijelaznom suverenitetu i kolektivnoj sigurnosti".

Tadić, koji nije prisustvovao sastanku državnog vrha u petak, izjavio je da podržava zaključke s tog sastanka, a prijedlog Miroljuba Labusa okarakterizirao je "osobnim stavom", te dodao da smatra da takve stavove "ne treba plasirati olako, već na razini države treba izraditi strategiju tom pitanju".

"Moj stav o pitanju Kosova je pitanje svih pitanja, a to je da na Kosovu treba osigurati decentralizaciju. U enklavama gdje žive Srbi treba stvoriti uvjete da oni budu predsjednici općina, uvjete za vraćanje vojske i policije koje bi brinule o sigurnosti Srba, jer oni tamo žive u katastrofalnim uvjetima", kazao je Tadić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙