FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MAŠIĆ: ZAVRŠENA EKSHUMACIJA U STARIM KEVLJANIMA

MOSTAR, 6. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Komisije za traženjenestalih osoba u BiH Amor Mašović potvrdio je u subotu da je završenaekshumacija iz druge po veličini masovne grobnice u državi u mjestuStari Kevljani kod Prijedora gdje su pronađeni posmrtni ostatci gotovo400 ubijenih Hrvata i Bošnjaka, najvjerojatnije žrtava iz zloglasnihsrpskih koncentracijskih logora u Omarskoj i Keratermu.
MOSTAR, 6. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Komisije za traženje nestalih osoba u BiH Amor Mašović potvrdio je u subotu da je završena ekshumacija iz druge po veličini masovne grobnice u državi u mjestu Stari Kevljani kod Prijedora gdje su pronađeni posmrtni ostatci gotovo 400 ubijenih Hrvata i Bošnjaka, najvjerojatnije žrtava iz zloglasnih srpskih koncentracijskih logora u Omarskoj i Keratermu.

"Dokumenti koji su pronađeni u grobnici dokazuju da su žrtve Hrvati i Bošnjaci, a među dokumentima su pronađeni i neki koji pripadaju istaknutim prijedorskim uglednicima", rekao je Mašović čiju je izjavu u subotu prenijela Neovisna novinska agencija iz Mostara.

Mašović je pojasnio kako je u grobnici ekshumirano više od 250 potpunih kostura te oko 150 koji nisu cjeloviti.

Predsjednik državne Komisije ustvrdio je kako su žrtve najvjerojatnije ubijene nedaleko Prijedora te da su Stari Kevljani sekundarna masovna grobnica.

Četvorica bosanskih Srba - Duško Sikirica, Damir Došen, Dragan Kolundžija i Predrag Banović do sada su na suđenjima pred Haaškim tribunalom (ICTY) priznali ratne zločine počinjene u logoru Omarska i Keraterm. ICTY je optužio više od deset bivših zapovjednika i stražara u ta dva zloglasna logora za ubijanje i zlostavljanje više stotina Hrvata i Bošnjaka tijekom rata u BiH.

U BiH su pronađene 362 masovne grobnice i ekshumirano više od 16.000 tijela žrtava rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙