FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP i službeno podupire Mesićevu predsjedničku kandidaturu

ZAGREB, 6. studenog 2004. (Hina) - SDP će poduprijeti predsjedničkukandidaturu Stjepana Mesića te pozvati svoje članove i birače da napredsjedničkim izborima glasuju za aktualnog predsjednika države,zaključio je danas Glavni odbor stranke.
ZAGREB, 6. studenog 2004. (Hina) - SDP će poduprijeti predsjedničku kandidaturu Stjepana Mesića te pozvati svoje članove i birače da na predsjedničkim izborima glasuju za aktualnog predsjednika države, zaključio je danas Glavni odbor stranke.

Glavni odbor SDP-a danas je prihvatio i Sporazum o predizbornoj suradnji s HSS-om na lokalnim izborima iduće godine.

"Vodstvo SDP-a jednoglasno je odlučilo poduprijeti kandidaturu Stjepana Mesića", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik SDP-a Ivica Račan.

Kao razloge SDP-ove potpore Mesiću naveo je dobru suradnju koju je bivša koalicijska vlast, predvođena njegovom strankom, imala s predsjednikom, posebno na području demokratizacije, razvoja Hrvatske i njezine transformacije iz polupredsjedničkoga u sustav parlamentarne demokracije.

Mesić je, dodaje, dao veliki doprinos u reformama i depolitizaciji policije, vojske i pravosuđa, a, zajedno s bivšom vlasti, pomogao i podizanju tada vrlo niskog rejtinga Hrvatske te njezinoj afirmaciji i boljem ugledu u Europi i svijetu.

"Za SDP to su važni argumenti da podržimo kandidaturu Mesića za njegov drugi predsjednički mandat", istaknuo je.

Račan je naglasio da se nije uvijek slagao s Mesićem, da je bilo i povremenih nesuglasica i da će ih vjerojatno biti i ubuduće, ali da one nisu i neće ugroziti zajedničke uspješne napore na boljitku Hrvatske.

Zamoljen za komentar Mesićeve izjave da Hrvatska i Crna Gora nikada nisu ratovale, Račan je rekao da je ta izjava bila pogrešna, ali i da vjeruje kako je Mesić pritom mislio da Hrvatska nije ratovala s Crnom Gorom kao državom. Mesić je, kaže, i sam uvidio da je pogriješio.

Predsjednik Glavnog odbora Tonino Picula izvijestio je da je središnje tijelo stranke podržalo sporazum s HSS-om o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima te da bi ga u idućih nekoliko dana trebali i službeno potpisati čelnici dviju stranaka.

Sporazumom je izražena volja SDP-a i HSS-a o predizbornoj suradnji u svim županijama, iako još nije postignut dogovor oko tri županije, to jest koja će stranka u Zagrebačkoj, Brodsko-posavskoj i Krapinsko -zagorskoj županiji imati pravo prvenstva.

To bi se, tvrdi Račan, trebalo dogovoriti u nastavku pregovora, a odluka u vezi s jednom županijom bi, kazao je, trebala biti donesena za nekoliko dana.

"Očekujem zajedničke liste u svim županijama, te da u gradovima i općinama bude snažno prisutna koalicijska suradnja", dodao je.

Najavio je i da će SDP i HSS idućeg tjedna izaći s dva zajednička projekta kojima će, uvjerava, potvrditi da mogu postići suglasnost i oko pitanja o kojima su se te dvije stranke prije sporile.

U sporazumu s HSS-om stoji i zaključak o potrebi nastavka pregovora s HNS-om i drugim oporbenim strankama, odnosno mogućnosti stvaranja šire koalicije za lokalne izbore.

Ti bi pregovori, tvrdi Picula, trebali "uzeti više maha" krajem mjeseca kada se okončaju pregovori oko mogućeg ujedinjena HNS-a s Librom te LS-om.

Upitan jesu li istinite tvrdnje jednog tjednika da je "politički trgovao" s premijerom Ivom Sanaderom, Račan je odgovorio da je razgovarao sa Sanaderom, ali i odbacio bilo kakve mogućnosti dogovaranja, pa i, kako piše taj tjednik, oko Povjerenstva za sukob interesa, izbornog koaliranja i slično.

"Ti su napisi laž, u razgovoru sa Sanaderom nije bilo govora o tim stvarima", istaknuo je predsjednik SDP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙