FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nezavisni sindikate srednjih škola prekinuo pregovore i najavio štrajk

ZAGREB, 6. studenog 2004. (Hina) - Pregovarački odbor Nezavisnogsindikata zaposlenih u srednjim školama prekinuo je jučer pregovore oGranskom kolektivnim ugovoru (GKU) jer je nezadovoljan odnosom Vladei Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa prema pravima zaposlenihu toj djelatnosti, izvijestio je danas predsjednik srednjoškolskogsindikata Andrija Puljević.
ZAGREB, 6. studenog 2004. (Hina) - Pregovarački odbor Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama prekinuo je jučer pregovore o Granskom kolektivnim ugovoru (GKU) jer je nezadovoljan odnosom Vlade i Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa prema pravima zaposlenih u toj djelatnosti, izvijestio je danas predsjednik srednjoškolskog sindikata Andrija Puljević.

Također je najavio organiziranje štrajka u srednjima školama i učeničkim domovima, ako ne uspije predstojeći postupak mirenja s Vladom.

"Na zahtijev Ministarstva u godinu dana tri puta smo produžavali postojeći GKU jer su obećavali da će učiniti sve da bi se popravio materijalni položaj zaposlenih. No, na jučerašnjim pregovorima ponovno su izjavili kako nemaju ovlasti da bilo što potpišu, pa nam nije ništa drugo preostalo nego prekinuti pregovore", rekao je predsjednik srednjoškolskog sindikata Puljević na konferenciji za novinare.

U Učiteljskom domu danas se sastao Središnji odbor sindikata koji treba odlučiti o danu štrajka, ako ne uspije postupak mirenja s Vladom.

Sindikat traži postupno povećanje nastavničkih plaća u iduće tri godine, kako bi nastavnik početnik sa dvije godine staža i stručnim ispitom imao 4.500 kuna, a nastavnik sa 30 godina staža koji odlazi u mirovinu, 7.120 kuna plaće.

Sadašnje nastavničke plaće su između 4.000 i 4.500 kuna, a nastavnik pred mirovinom ima svega 20 posto veću plaću od početnika.

"Vlada ne želi pregovarati sa sindikatima već to radi jer mora. Za nju su sindikat remetilački faktor jer se usude imati zahtjeve koji Vladi ne odgovaraju", ocijenio je Puljević.

Također je rekao kako je sindikat godinu dana popuštao i odgađao pregovore o novom Granskom kolektinog ugovoru svjetan financijske situacije i poštujući zahtijeve Ministarstva, koje, kako drži, u međuvremenu ništa nije učinilo.

Puljević je dodao kako su najavljeni štrajk i pregovori o GKU zasebna aktivnost srednjoškolskog sindikata, odvojena od nastupa sa Sindikatom hrvatskih učitelja i Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog školstva.

Ta tri sindikata u posljednje vrijeme zajednički nastupaju kako bi Vladu prisilili da poboljša materijalni položaj obrazovanja i znanosti i njihovih djelatnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙