FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUHA - KONTROVERZNA SUPRUGA JASERA ARAFATA

RAMALAH, 5. studenog 2004. (Hina/AFP) - Suha Arafat, suprugapalestinskog predsjednika Jasera Arafata, i dalje je jedan od njegovihnajvjernijih saveznika unatoč čestim kritikama na račun njezina načinaživota koji se često ocjenjuje ekstravagantnim, a često joj sepredbacuje i nedostatak takta.
RAMALAH, 5. studenog 2004. (Hina/AFP) - Suha Arafat, supruga palestinskog predsjednika Jasera Arafata, i dalje je jedan od njegovih najvjernijih saveznika unatoč čestim kritikama na račun njezina načina života koji se često ocjenjuje ekstravagantnim, a često joj se predbacuje i nedostatak takta.

Suha (41) je podrijetlom iz bogate kršćanske obitelji, a školovala se u Francuskoj. Supruga je upoznala prije dvadeset godina jer je bio vrlo blizak prijatelj njezine majke Raymonde Tawil.

Arafat je Suhu zadužio da se bavi odnosima s javnošću Palestinske oslobodilačke organizacije dok je on bio u progonstvu u Tunisu. Kasnije je postala njegova savjetnica za gospodarstvo, sve dok se u tajnosti nije za njega i udala 1990. godine.

Njihovo jedino dijete, kći Zahwa, rođena je 1995. u bolnici u Parizu, ali je njihov bračni život brzo zapao u krizu i oni su de facto živjeli odvojeno.

Suhina sklonost odjeći poznatih kreatora posve je odudarala od navika njezina supruga, koji je nosio svoju vječnu uniformu vojnog veterana.

Suha, koja je prešla na islam, jednom se žalila egipatskim novinama da joj suprug nikad nije poklonio nakit i da vodi život neoženjena muškarca.

"Kada se potužim da me zanemaruje, on mi nude suvenire i simbole palestinske revolucije", kazala je Suha u jednom od rijetkih intervjua.

Ona je tada demantirala da je njihov brak u krizi i tvrdila da je Arafat "najsretniji suprug na svijetu", te da njihovoj kćeri pjeva "Frere Jacques", jedinu francusku pjesmu koju zna.

Iako je jednom davno priznala da se "udala za mit", Suha je uvijek ostala vjerna snu o uspostavi palestinske države.

Također je tvrdila da bi za nju "najveća čast" bila da ima sina kojeg bi mogla žrtvovati za palestinsku stvar.

Unatoč odvojenim životima, Suha je prije šest mjeseci izjavila da se spremna vratiti na palestinska područja "čim se to od nje zatraži".

Ipak, Suha je nekoliko puta izazvala skandal, koji su često osramotili njezina supruga.

Pozdravljajući Hillary Clinton kao prvu damu kojoj se najviše divi, Suha je pred suprugom bivšeg američkog predsjednika pokrenula pravu tiradu protiv Izraela, optužujući tu zemlju da je kriva za sve veći broj oboljelih od tumora na palestinskim područjima. Visoki palestinski dužnosnik zbog toga se morao ispričati Washingtonu.

Prošle godine je u Francuskoj otvorena preliminarna istraga o transferu velike svote novca, sumnjiva porijekla, na njezin bankovni račun. Suha je na to optužila najvećeg neprijatelja svog supruga, izraelskog premijera Ariela Sharona, da je pokrenuo natpise u novinama o tom pitanju.

Ona se nakon višegodišnjeg izbivanja prošloga tjedna vratila u Ramalah te svog supruga otpratila na liječenje u Francusku. Posljednjih dana Suha Arafat nalazi se uz supruga u vojnoj bolnici u predgrađu Pariza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙