FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ROVINJ: ZAVRŠENA GODIŠNJA KONFERENCIJA ZAGREBAČKE BURZE

ROVINJ, 16. listopada 2004. (Hina) - U kotacije javnih dioničkihdruštava (JDD) dviju hrvatskih burzi trenutno je uvršteno 235 društavaod kojih većina svoje dionice vjerojatno nikada ne bi uvrstila naburzu da nije bilo zakonske obveze, rečeno je danas na završnomokruglom stolu dvodnevne XIV. godišnje konferencije Zagrebačke burzeodržanom u Rovinju.
ROVINJ, 16. listopada 2004. (Hina) - U kotacije javnih dioničkih društava (JDD) dviju hrvatskih burzi trenutno je uvršteno 235 društava od kojih većina svoje dionice vjerojatno nikada ne bi uvrstila na burzu da nije bilo zakonske obveze, rečeno je danas na završnom okruglom stolu dvodnevne XIV. godišnje konferencije Zagrebačke burze održanom u Rovinju.

Na skupu koji je okupio oko 250 sudionika iz svih značajnijih financijskih kuća i institucija iz Hrvatske i svijeta rečeno je da je pojava nekoliko "zvijezda", poput Adris grupe i Ericsson Nikole Tesle, značajno oživjela domaće tržište kapitala, "dovukavši" na tržište i novu ponudu i novu potražnju.

Na okruglom stolu bilo je riječi o aktualnom pitanju treba li JDD kotacije za ulaganje otvoriti i trenutno vodećim investitorima na hrvatskom tržištu mirovinskim fondovima.

Pravni savjetnik Zagrebačke burze Adnan Hafizadić ponovio je stav Burze da se to ne bi trebalo još dogoditi, ponajprije zbog nedovoljne transparentnosti društava u toj kotaciji, pa stoga i upitne sigurnosti za investitore. Naime, na tu je Burzu uvršteno 117 javnih dioničkih društava od kojih 80 posto burzi, odnosno javnosti objavljuje sve podatke na što ih obvezuje Zakon o vrijednosnim papirima. Istodobno 11 posto društava to čini povremeno, a 10 posto ih uopće ne dostavlja podatke Burzi.

Voditeljica Odjela za uvrštenja te Burze Vlatka Budek Penezić istaknula je i nesrazmjer u broju objavljenih podataka. Rekla je kako se od ukupnog broja objavljenih podataka trećina odnosi na svega četiri društva iz Prve kotacije, a 70 posto na svih 117 javnih dioničkih društava.

Ravnatelj Agencije za promicanje izvoza i ulaganja i bivši broker Igor Maričić smatra, pak, kako mirovinskim fondovima treba otvoriti i JDD kotacije jer bi to dovelo do dodatnog snažnog rasta domaćeg tržišta. On je rekao da ti fondovi raspolažu s velikom imovinom (trenutno od oko 7 milijardi kuna), a da sigurnost te imovine, pa tako i njihovih članova - osiguranika ionako štite zakonska ograničenja za ulaganje u dionice.

Središnje teme ovogodišnje konferencije Zagrebačke burze bile su reforma upravljanja državnim dugom i gospodarske perspektive pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji. O tim su temama govorili predstavnici svih značajnijih hrvatskih i svjetskih institucija poput Svjetske banke, Europske banke za obnovu i razvitak, Hrvatskog fonda za privatizaciju, Komisije za vrijednosne papire i slično.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙