FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi oko najnižih razina u tri tjedna

LONDON/FRANKFURT, 20. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Slabljenjedionica proizvođača čelika poput Thyssen Kruppa i rudarskih kompanijauslijed strahovanja od pada kineske potražnje srušilo je danasvrijednosti europskih burzovnih indeksa blizu najnižih razina uposljednja tri tjedna.
LONDON/FRANKFURT, 20. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Slabljenje dionica proizvođača čelika poput Thyssen Kruppa i rudarskih kompanija uslijed strahovanja od pada kineske potražnje srušilo je danas vrijednosti europskih burzovnih indeksa blizu najnižih razina u posljednja tri tjedna.

Londonski indeks Ftse spustio se za 0,74 posto, na 4.620 bodova. Frankfurtski DAX pretrpio je još i veći gubitak, od gotovo 1,3 posto, spustivši se na 3.914 bodova.

Dionice proizvođača čelika Corus, Arcelor i Thyssen Krupp bile su na gubitku od četiri posto, nadalje pod pritiskom zbog upozorenja oko cijena koji je ranije ovoga tjedna objavio Steel Dynamics, te dobitonosnih prodaja pred objavu podataka o kineskom bruto-domaćem proizvodu krajem ovoga tjedna. Rudarska kompanija Rio Tinto zabilježila je pad cijena dionica od 2,2 posto.

Tehnološke kompanije bile su također veliki gubitnici, pri čemu su na vrijednosti za više od jedan posto izgubile dionice Nokije i Alcatela po objavi razočaravajućih podataka o količinskom rastu prodaje mobitela američke Motorole.

Od pripadnika tehnološkog sektora, značajnije su još oslabile dionice švedskog Tele2, i to oko 11 posto, nakon što je ta paneuropska telekom grupa objavila manju od očekivanja dobit prije oporezivanja u trećem tromjesečju. Njemački inženjerski div Siemens također je zabilježio pad cijena dionica nakon što mu je Lehman Brothers snizio investicijski rejting. Oslabile su stoga za dva posto.

I osiguravatelji su se pridružili današnjim gubitnicima, pri čemu su dionice Alianza oslabile 1,5 posto, slijedeći pad cijena dionica velikih američkih osiguratelja nakon što je njujorški državni odvjetnik Eliot Spitzer proširio istragu na provizije koje su brokerima platili neki američki osiguravatelji za nove poslove.

Indeks Tokijske burze Nikkei danas se spustio za 1,65 posto, na 10.882 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙