FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekivanje Bushove pobjede podiglo cijene europskih dionica

LONDON, FRANKFURT, 3. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica zabilježile su u srijedu najviše razine u zadnjih šest mjesecikako su ulagači sve sigurniji u pobjedu Georga W. Busha na američkimizborima, premda konačni rezultat ostaje upitnim.
LONDON, FRANKFURT, 3. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica zabilježile su u srijedu najviše razine u zadnjih šest mjeseci kako su ulagači sve sigurniji u pobjedu Georga W. Busha na američkim izborima, premda konačni rezultat ostaje upitnim.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,36 posto, na 4.710 bodova. Frankfurtski DAX bio je na dobitku od gotovo 0,3 posto, dosegnuvši 4.048 bodova.

Po dobitcima su se danas izdvajale dionice farmaceutske industrije, predvođene britanskom AstraZenecom, na dobitku od dva posto, kako tržište Republikansku stranku smatra povoljnijom za tu industriju. Ulagači, naime, vjeruju da je manje vjerojatno da će Bush uvesti rezanje cijena lijekova. Cijene dionica najveće farmaceutske kompanije u Europi, GlaxoSmithKline-a ojačale su oko 0,8 posto.

"Dođe li do iste situacije koja je zabilježena 2000, samo što je napetost sada usredotočena na Ohio i Iowu prije nego na Floridu, moglo bi početi nešto splašnjavati općenito jačanje dionica koje smo zabilježili tijekom jutra", kazao je Richard Batley, ekonomist u tvrtki Schroeders.

U scenariju koji je evocirao sjećanja na prolongirano ponovno prebrojavanje glasova u Floridi 2000, Kerryjev tim kaže da neće osporavati rezultate potencijalno odlučujuće države Ohio sve dok svi glasovi ne budu izbrojani.

Tržište nafte i dalje se pažljivo prati. Cijene nafte na američkom su tržištu danas porasle iznad 50 dolara po barelu i ukazuju na rast cijena dionica na američkom tržištu.

"Eliminiranje neizvjesnosti ključno je pitanje za tržišta i ulagači žele jasnu pobjedu", kazao je Kevin Baker, strateg dionica pri Commerzbanku.

Tokijska burza danas nije radila zbog državnog praznika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙