FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - gospodarstvo - za petak, 5. studenoga

ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 5. studenoga.
ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 5. studenoga.

ZAGREB - Američka nevladina udruga World Development and Empowerment i neovisni hrvatski institut za promicanje praktičnih rješenja društvenog i ekonomskog napretka Adriatic Institute for Public Policy, organiziraju dvodnevni Međunarodni summit lidera (International Leaders Summit) pod nazivom "Ekonomski rast: oslobađanje snaga slobodnog tržišta". Forum bi, kako je najavljeno, trebao okupiti predstavnike hrvatske Vlade, članove parlamenata europskih zemalja i vodeće stručnjake za ekonomske reforme iz Europe i SAD-a. Oni će razgovarati o slobodnom tržišnom gospodarstvu, jačanju konkurentnosti Hrvatske, poticanju poduzetništva te snažnijoj regionalnoj gospodarskoj suradnji.

Unutar tih općih tema, raspravljat će se o pravu vlasništva i vladavini zakona, privatizaciji i deregulaciji, utjecaju porezne politike na gospodarski rast, monetarnim i bankovnim reformama u tranzicijskim zemljama, reformama radnog zakonodavstva i o drugim temama. Bit će predstavljen i indeks gospodarskih sloboda u Hrvatskoj kao i usporedba Hrvatske s drugim postkomunističkim zemljama na tom području (9 sati, Hotel Sheraton, Kneza Borne 2).

ZAGREB - U Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) bit će održana prezentacija modela javno-privatnog partnerstva (JPP) u turističkom poduzeću Sunčani Hvar, kojoj će prethoditi sjednica Upravnog odbora HFP-a. Na dnevnom redu sjednice Upravnog odbora, koja će biti zatvorena za javnost, očekuje se, između ostaloga, razmatranje i prihvaćanje prijedloga pravne strukture osnivanja JPP-a u Sunčanom Hvaru. Kako je već ranije objavljeno, prijedlog te strukture su, uz uvažavanja prijedloga sedam neobvezujućih ponuditelja, izradili pravni savjetnici HFP-a. Njezinim prihvaćanjem vrlo brzo bi se mogle zatražiti i obvezujuće ponude za JPP u Sunčanom Hvaru. Kako će se prezentacija modela JPP-a u Sunčanom Hvaru održati neposredno nakon sjednice UO HFP-a, nakon prezentacije članovi UO-a izvijestit će i o drugim odlukama (15 sati, Ivana Lučića 5).

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva predstavit će Operativni program podizanja trajnih nasada i to 13 tisuća hektara vinograda, 5,5 tisuća hektara maslinika i 15 tisuća hektara voćnjaka. Pored toga, bit će objavljeni podaci o ovogodišnjem, kako se naglašava, rekordnom urodu mandarina te otkupu i stanju na tržištu toga agruma (10 sati, Ministarstvo poljoprivrede, Ulica grada Vukovara 78).

ZAGREB - U organizaciji Instituta za javne financije i Zaklade Friedrich Ebert, održat će se okrugli stol "Fiskalni aspekti pridruživanja Europskoj uniji". Cilj okruglog stola je ocijeniti intenzitet i smjer fiskalnih učinaka koje će donijeti priključivanje, kao i promjene u njihovoj strukturi (12,00 sati, Matica hrvatska, Strossmayerov trg 4).

ZAGREB - U hrvatskom dijelu Jadranskog mora u prvih je devet mjeseci ove godine ostvareno 313 kružnih putovanja stranih brodova, što je 29,8 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, ali je ove godine na tim brodovima bilo 4,4 posto više putnika ili njih ukupno 335,7 tisuća. Većina kružnih putovanja stranih brodova ostvarena je, po podacima Državnog zavoda za statistiku, u akvatoriju Dubrovačko-neretvanske županije, gdje je od siječnja do rujna ove godine uplovilo ukupno 309 kruzera. U Šibensko-kninskoj županiji zabilježena su uplovljenja tri kružna broda, a u Primorsko-goranskoj jedan brod.

ZAGREB - Građevinska tvrtka Viadukt iz Zagreba u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je gubitak od 79,56 milijuna kuna, što je višestruko veći gubitak nego u istom lanjskom razdoblju, kada je gubitak tvrtke iznosio tek 775 tisuća kuna, navodi se u financijskom izvješću te tvrtke koje prenosi Zagrebačka burza. Uprava Viadukta ističe da je osnovni razlog gubitku neknjižena realizacija odnosno neovjerene situacije od strane investitora. Ukupni prihodi Viadukta u prvih devet mjeseci ove godine smanjeni su 2,79 posto sa 740,30 milijuna kuna u istom lanjskom razdoblju na 719,60 milijuna kuna.

ZAGREB - Prerađivač mlijeka i proizvođač sira, tvrtka Zdenka iz Velikih Zdenaca, u prvih je devet mjeseci poslovala s gubitkom od 22,6 milijuna kuna, što je znatno, za 60,28 posto manji gubitak nego u isto vrijeme lani, kada gubitak tvrtke iznosio 56,93 milijuna kuna. U financijskom izvješću te tvrtke koje prenosi Zagrebačka burza navodi se i da su ukupni prihodi Zdenke u prvih devet mjeseci ove godine smanjeni za 4,74 posto, na 61,53 milijuna kuna.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

faks: 01/ 4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙