FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: nastavak rasprave o braniteljskim pravima

ZAGREB,4. studenoga 2004.(Hina) - Ono što nije pošlo za rukompredsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu, uspjelo je dvojici 'saborskihsportaša', HDZ-ovim zastupnicima Franji Arapoviću i Lini Červaru, načiji su poziv zastupnici prestali s učestalim replikama i međusobnimprozivkama, koje su obilježile popodnevni dio rasprave o novom Zakonuo pravima hrvatskih branitelja.
ZAGREB,4. studenoga 2004.(Hina) - Ono što nije pošlo za rukom predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu, uspjelo je dvojici 'saborskih sportaša', HDZ-ovim zastupnicima Franji Arapoviću i Lini Červaru, na čiji su poziv zastupnici prestali s učestalim replikama i međusobnim prozivkama, koje su obilježile popodnevni dio rasprave o novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja.

Nakon međusobnih prozivki SDP-ovih i HDZ-ovih zastupnika, začinjenih brojnim replikama i optužbama, Arapović, a potom i Červar, u svojim su izlaganjima pozvali zastupnike da tako važne teme kao što su branitelji i njihova prava ne treba politizirati.

"Kada su u pitanju hrvatski branitelji ili članovi njihovih obitelji, tu prestaje svaka politika. Same riječi 'hrvatski branitelj' obvezuju nas da s puno poštovanja i ponosa govorimo o njima, ne samo zbog toga što su sve svoje dali za obranu Lijepe naše, nego i što su to naša braća, rođaci, susjedi, dečki iz naših kafića, poznanici", poručio je Arapović.

Istaknuo je da branitelje ne zanima tko je i kada donio zakon, je li to prepisano iz ove ili one vlade.

"Branitelji traže samo jednu stvar od sviju nas, traže dostojanstvo koje im moramo pružiti", rekao je Arapović, pozivajući zastupnike da barem danas zaborave iz koje su stranke, iz desnice ili lijevice.

"Nemojmo ostvarivati neke političke poene na nečemu što je sveto za sve nas", poručio je zastupnicima Arapović, a i Červar odmah nakon njega, upozoravajući da prednost nad političkim interesima moraju imati etičke vrijednosti.

Zastupnici HSP-a Vlado Jukić i Pero Kovačević, iako podržavaju predloženi zakon, od Vlade traže da jasnim financijskim simulacijama dokažu da će se zakonske odredbe uistinu i provoditi, odnosno da će se braniteljima stvarno i povećati zajamčena prava.

Vladi su zamjerili to što nije svim braniteljima omogućila oslobađanje od participacije, kao i što u zakon nije uvrstila i pirotehničare te pripadnike Hrvatske vojske koji sudjeluju u mirovnim misijama, a kojima bi se, tvrde, u slučaju ranjavanja trebala zajamčiti prava kakva imaju vojni invalidi.

Kako je već tridesetak zastupnika odustalo od rasprave, očekuje se da rasprava ipak neće potrajati dugo u noć.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙