FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOSOR: ZAKONOM BRANITELJIMA VRATITI DOSTOJANSTVO

ZAGREB, 4. studenog 2004. (Hina) - Novim Zakonom o pravima hrvatskihbranitelja i članova njihovih obitelji, Vlada želi trajno očuvatidostojanstvo branitelja te rješavati njihove probleme, izjavila je učetvrtak potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja JadrankaKosor.
ZAGREB, 4. studenog 2004. (Hina) - Novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, Vlada želi trajno očuvati dostojanstvo branitelja te rješavati njihove probleme, izjavila je u četvrtak potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor.

"Branitelji moraju prestati biti tema kojom se u dnevno-političke svrhe žele steći politički bodovi, na njih se ne smije gledati kao na povlastičare" kazala je Kosor u Saboru, pozivajući zastupnike da predloženi zakon podupru konsenzusom.

Po Vladinu prijedlogu, razdoblje sudjelovanja u obrani državnog suvereniteta utvrđuje se od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.

Statusna braniteljska prava proširila bi se i na vatrogasce koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, pripadnike Civilne zaštite i obavještajnih službi.

Članovi obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih te branitelji s utvrđenih najmanje 30 posto tjelesnog oštećenja oslobodili bi se participacije, a svi umrli branitelji imali bi pravo na pokop uz državne počasti.

Bivšim zatočenicima srpskih logora vratilo bi se pravo iz 1996., odnosno status vojnog invalida s najmanje 20 posto oštećenja.

Dodatak na mirovinu postao bi sastavni dio mirovine i dva puta godišnje usklađivao bi se s prosječnom plaćom svih zaposlenih.

Uveo bi se novi institut najniže zaštićene mirovine koja bi iznosila 45 posto prosječne plaće svih zaposlenih, a odnosio bi se na branitelje koji po općim propisima nisu ispunili uvjete za mirovinu.

Braniteljska mirovina po općim propisima uvećala bi se za 10 do 30 posto, ovisno o vremenu provedenom na ratištu.

Lokalnim jedinicama omogućilo bi se da stambeno zbrinu branitelje i izvan utvrđene liste, a, po riječima ministrice, na stan još čeka oko 13 tisuća branitelja.

Vojnim invalidima od II do IV skupine s oštećenjima ekstremiteta i vida vratila bi se porezna olakšica na uvoz automobila.

Djeca, posvojenici i pastorčad poginulih branitelja za školovanja bi godinu dana nakon njega, ne nađu li posao, imali pravo na obiteljsku mirovinu, a pravo na doplatak bez ikakvih cenzusa ostvarivala bi djeca smrtno stradalih te zatočenih i nestalih.

Kosor je izvijestila da se zatočenima i nestalima još vodi 1.184 osobe, njih 83 posto još iz 1991., te da je do sada u Hrvatskoj pronađeno 140 masovnih grobnica.

Navela je i da je 1.366 branitelja izvršilo suicid, među kojima najviše oboljelih od PTSP-a.

Branitelji bi po novom bi zakonu invalidski status na osnovu PTSP-a mogli ostvariti i do deset godina nakon vremena provedenog na ratištu.

Tzv. prevođenje prava, koje je HDZ-ova Vlada ukinula, moglo bi se provoditi samo ako bi to za branitelja bilo povoljnije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙