FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor sutra počinje 11. sjednicu

ZAGREB,2. studenoga(Hina) - 'Aktualnim prijepodnevom', Hrvatski saborsutra počinje 11. sjednicu koja će potrajati 21 radni dan, odnosno do15. prosinca, kada istječe ustavni rok za redovno zasjedanje.
ZAGREB,2. studenoga(Hina) - 'Aktualnim prijepodnevom', Hrvatski sabor sutra počinje 11. sjednicu koja će potrajati 21 radni dan, odnosno do 15. prosinca, kada istječe ustavni rok za redovno zasjedanje.

Zastupnicima je, za sada, predložen dnevni red od 47 točaka, no sasvim je izvjesno da će se do kraja zasjedanja morati dopuniti.

Naime, Sabor bi na 11. sjednici trebao donijeti i državni proračun za iduću godinu, a taj dokument još nije upućen u saborsku proceduru, odnosno tek će ga trebati uvrstiti u dnevni red.

Među zakonima koji su iz Vlade već stigli u Sabor je i dugo očekivani prijedlog novog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji ide u prvo čitanje.

Zastupnici će morati odraditi i niz točaka preostalih s prošle sjednice, među njima i izvješće o izvršenju državnoga proračuna za prvo polugodište ove godine, izvješća o radu HAZU-a i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, godišnje izvješće HBOR-a itd.

Očekuje ih i očitovanje o zakonima koje su predložili oporbeni zastupnici, a kroz čak četiri takva zakona (IDS-ov, HSU-ov, HSS-ov i Librin) traži se brisanje odredbe o 'nula promila' alkohola u krvi vozača.

'Maratonska', 11. saborska sjednica trebala bi proteći u bitno mirnijem tonu u odnosu na protekle, a s obzirom da su pozicija i opozicija u petak dogovorile glavninu točaka saborskog fair-playa.

Napetosti između pozicije i opozicije, prisutne na nekoliko posljednjih zasjedanja, kulminirale su na prošloj, 10. sjednici, kada su gotovo ugrozile normalan rad Sabora.

Stišane su u prošli petak na sjednici saborskog Predsjedništva, a za dio neriješenih zahtjeva na kojima je ustrajavala oporba, do petka odgovor trebaju naći ponajbolji poznavatelji zakona i saborskog Poslovnika Mato Arlović i Vladimir Šeks.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙