FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački Pravni fakultet obilježio 228. godišnjicu

ZAGREB, 4. studenoga 2004. (Hina) - Pravni fakultet, jedan odnajstarijih fakulteta zagrebačkog Sveučilišta, proslavio je danas 228.obljetnicu.
ZAGREB, 4. studenoga 2004. (Hina) - Pravni fakultet, jedan od najstarijih fakulteta zagrebačkog Sveučilišta, proslavio je danas 228. obljetnicu.

Svečanoj sjednici nazočili su izaslanik predsjednika Igor Dekanić, ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, predsjednik Ustavnog suda Petar Klarić, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Ranko Pelicarić i rektorica zagrebačkog Sveučilišta Jasna Helena Mencer.

Europeizacija studija i istraživačkog rada prioritet je zagrebačkog Pravnog fakulteta, rekao je dekan Branko Smerdel. To znači modernizacija, potraga za izvrsnošću, pojačan rad na kvaliteti u istraživanju i nastavi da bismo mogli sudjelovati u utrci koju Pravni fakultet čeka otvaranjem Hrvatske Europi i svijetu, rekao je.

"Fakultet se ne boji konkurencije jer će inozemna sveučilišta utjecati tako da budemo svjesni svojih zadaća - reforme nastavnog plana i programa, uvođenja petogodišnjeg studija. Reformu će pak zajednički raditi sva četiri hrvatska pravna fakulteta", rekao je Smerdel.

Bez znanja engleskog jezika, Interneta, poznavanja rada Europskog suda i europskog prava te promjena načina razmišljanja teško će se moći opstati kad sutra Hrvatska uđe u EU, istaknula je ministrica Vesna Škare-Ožbolt.

"Trebamo se zamisliti o tome koliko pripremamo nove naraštaje pravnika koji će završiti studij u vrijeme kad Hrvatska već bude u EU. Neke promjene u obrazovanju su započele. Slažem se s onima koji smatraju da bi obrazovanje iz europskog prava trebalo biti ugrađeno u svaki predmet", dodala je. Navela je i kako treba reformirati sustav pripravništva te da je Ministarstvo taj projekt kandidiralo za financiranje iz predpristupnih fondova Europske komisije.

Ministartsvo pravosuđa reformira pravosuđe u dobru smjeru i nitko više neće moći reći da se 2004. nisu dogodile promjene, ali hoće li to biti brže ili sporije, ovisi o jačini otpora i potpori zainteresiranih za uspostavu učinkovita pravosuđa, ustvrdila je Škare-Ožbolt.

Dodala je da je danas suradnja Ministarstva i Pravnog fakulteta vrlo bitna u izradbi zakona i provedbi projekata važnih za pravosuđe.

Najavila je da će od iduće godine početi djelovati Pravosudna akademija, ustanova za stalno i obvezno obrazovanje pravosudnih dužnosnika te sustavno prikupljanje podataka bitnih za pravosudni sustav.

Na svečanoj sjednici nagrađeni su najbolji studenti. Priznanja su dodijeljena umirovljenim profesorima - Nedi Engelsfeld, Željku Horvatiću i Stanku Petkoviću.

U knjižari Pravnog fakulteta otvorena je izložba "Pravo i pravna znanost u Hrvatskoj 1776.-1918.".

(Hina) xbma ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙