FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečana sjednica senata sveučilišta u zagrebu

ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - U povodu 336. obljetnice osnutka i130. obljetnice suvremenog Sveučilišta u Zagrebu danas je u Zagrebuodržana svečana sjednica Senata Sveučilišta.
ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - U povodu 336. obljetnice osnutka i 130. obljetnice suvremenog Sveučilišta u Zagrebu danas je u Zagrebu održana svečana sjednica Senata Sveučilišta.

Državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Juraj Božičević je, čestitavši djelatnicima Sveučilišta i sveučilištarcima, naglasio kako hrvatsko društvo treba graditi na znanju te se zauzeo za ostvarenje zadaća koje proizlaze iz ujedinjavanja u mrežu europskih sveučilišta (tzv. bolonjski proces).

Istaknuo je da se Ministarstvo zauzima za okupljanje mladih znanstvenika i znanstvenika iz dijaspore.

Izvješća, koja su iz svojih područja podnijeli prorektori Vjekoslav Jerolimov, Aleksa Bjeliš, Tihomir Hunjak i Vlasta Vizek-Vidović, rektorica Helena Jasna-Mencer ocijenila je iscrpnim, najavivši da će se "sljedeće godine mijenjati poslovanje Sveučilišta u skladu s bolonjskim procesom, modernizirati nastava i upravljanje i postupno uvoditi nov oblik financiranja".

Na svečanoj sjednici Nagrada "Frana Bošnjakovića" dodijeljena je dr. Mariji Kaštelan-Macan s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije za znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke, te prijenos znanja, posebice odgoj mladih stručnjaka i promicanje i razvoj tehničkih znanosti.

Šestorica profesora - Boris Ljuljka i Slavko Matić (Šumarski fakultet), Ivan Tomičić (Građevinski fakultet), Dražen Topolnik (Fakultet prometnih znanosti), Mladen Pejaković (Akademija likovnih umjetnosti) i Božidar Vrhovec (Medicinski fakultet) - dobila su počasno zvanje professor emeritus zbog posebnih zasluga za napredak i razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

Priznanje studentima športašima za prvo mjesto u odbojci na Europskom sveučilišnom prvenstvu u rujnu u Portugalu dodijeljeno je sveučilišnoj odbojkaškoj ekipi, a povelju je dobio i Filozofski fakultet u Zagrebu.

Tijekom sjednice studenti arheologije Filozofskog fakulteta prikazali su reviju odjevnih predmeta arheoloških razdoblja, a članovi Akademskoga duhačkog kvinteta Muzičke akademije Sveučilišta izveli su glazbeni program "Dva kratka stavka" Jacquesa Iberta.

Predavanje o povijesti Sveučilišta interpretirao je student glume Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Ivan Herceg, a Zbor "Ivana Gorana Kovačića" započeo sjednicu himnom "Lijepa Naša".

Od 1874. do prošle akademske godine na Sveučilištu u Zagrebu diplomiralo je više od 200 tisuća studenata, magistriralo više od 18 tisuća i doktoriralo više od osam tisuća predloženika, službeni su podatci.

U okviru Sveučilišta znanstveno-nastavni i umjetnički rad obavlja se na 33 visoka učilišta: 28 fakulteta, tri umjetničke akademije, Učiteljskoj akademiji i sveučilišnom studiju, Hrvatskim studijima.

U sastavu Sveučilišta djeluju studentski centri u Zagrebu i Varaždinu, Sveučilišni računski centar u Zagrebu i dva međunarodna središta hrvatskih sveučilišta - u Istri i Dubrovniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙