FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitska banka mikročipove nije prijavila policiji

SPLIT, 4. studenog 2004. (Hina) - Nakon što je iz HVB Splitske bankepotvrđeno kako je zbog mikročipova otkrivenih na dvama bankomatima uSplitu iz uporabe povučeno i blokirano oko 200 "elektroničkih"kartica, policija je izvijestila kako taj slučaj ne istražuje, niti jeobavila očevid, jer od banke nisu zaprimili prijavu, nego samoobavijest o tome što se dogodilo.
SPLIT, 4. studenog 2004. (Hina) - Nakon što je iz HVB Splitske banke potvrđeno kako je zbog mikročipova otkrivenih na dvama bankomatima u Splitu iz uporabe povučeno i blokirano oko 200 "elektroničkih" kartica, policija je izvijestila kako taj slučaj ne istražuje, niti je obavila očevid, jer od banke nisu zaprimili prijavu, nego samo obavijest o tome što se dogodilo.

Načelnik Ureda načelnika splitsko-dalmatinske Policijske uprave Ninoslav Ćurić rekao je kako policija nije obavljala očevid, jer od Splitske banke nisu zaprimili prijavu nego samo obavijest, pa prema tome, kako je kazao, nisu bili obvezni ni izvijestiti javnost o slučaju zloporabe dvaju bankomata.

HVB Splitska banka blokirala je oko 200 kartica i o tome obavijestila njihove vlasnike, kojima je bez naknade izdala nove, potvrdio je glasnogovornik banke Neven Srdar, nakon što su na bankomatima postavljenima u Ulici Domovinskog rata utvrđeni sumnjivi tragovi. Riječ je o sićušnim usavršenim uređajima, mikročipovima, postavljenima, najvjerojatnije, nakon 19. listopada.

Načelnik Ćurić nije želio iznositi nikakve podatke, napomenuvši tek da policija surađuje sa stručnjacima banke, koji manje-više samostalno rade na tom slučaju. Uređaje, koji vjerno snimaju svaku transakciju i broj kartice, te omogućuju njezinu zloporabu, teško je primijetiti običnim okom.

Slični su uređaji, sićušna kamera i čitač kodova, prije nešto više od mjesec dana pronađeni i na bankomatu Splitske banke u Ulici Ruđera Boškovića. Banka odbacuje povezanost tih dvaju slučajeva. Tada je policija provela istragu, jer je banka podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe. Počinitelji još nisu otkriveni, a je li najnoviji slučaj zloporabe bankomata povezan s tim događajem u policiji nisu mogli ni potvrditi ni zanijekati.

Nakon tog događaja Splitska je banka pojačala nadzor bankomata, što kriminalce očito nije omelo u nakanama, pa iz banke upozoravaju korisnike da se opreznije služe bankomatima te da o svemu čudnom, što možebitno primijete, odmah obavijeste banku. Iz banke poručuju kako njihovi klijenti ne trebaju strahovati zbog zloporabe bankomata i nelegalnih transakcija kartica, jer u ovom slučaju nije bilo nikakve materijalne štete, iako su registrirani nezakoniti pokušaji uporabe blokiranih kartica.

(Hina) xdstr yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙