FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCHROEDER PRIPREMIO PLAN ZA BOLJU KONKURENTNOST EUROPE

BERLIN, 26. listopada 2004. (Hina) - Njemački kancelar GerhardSchroeder zatražit će od članica Europske unije, na sastanku Europskogvijeća početkom studenog, pojačane napore u provođenju socijalnihreformi u svrhu poboljšanja konkurentnosti Europske unije na svjetskomtržištu.
BERLIN, 26. listopada 2004. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder zatražit će od članica Europske unije, na sastanku Europskog vijeća početkom studenog, pojačane napore u provođenju socijalnih reformi u svrhu poboljšanja konkurentnosti Europske unije na svjetskom tržištu.

On je u tu svrhu pripremio i Program u sedam točaka za jačanje gospodarskog rasta i broja radnih mjesta, čijom primjenom bi Europska unija do 2010. postala "najatraktivniji gospodarski prostor na svijetu". Djelove programa Schroeder je predstavio početkom tjedna u dnevniku "Handelsblatt" .

Cilj programa je, kako piše Schroeder u "Handelsblattu", očuvanje europskog socijalnog modela koji "osigurava pravilnu raspodjelu gospodarskog boljitka". Europa isto tako mora očuvati i svoje visoke standarde glede zaštite okoliša.

U sklopu svog programa njemački kancelar traži potpunu liberalizaciju europskog energetskog tržišta. Svim potrošačima unutar Europske unije bi do sredine 2007. trebao biti omogućen slobodan odabir dobavljača električne energije i plina što bi, kako nadalje stoji, pojačalo prekograničnu konkurenciju te bi ojačalo zajedničko tržište.

Možda najkontroverznija točka, koju Schroeder ističe u članku, je ustrajni zahtjev Berlina za ujednačavanjem korporativnih poreza unutar 25-očlane EU, posebice kad je riječ o novoprimljenim članicama srednje i istočne Europe. Dok je u Njemačkoj stopa poreza na dobit 39 posto, ona u Slovačkoj iznosi 19, a u Litvi i Latviji 15 posto. Kancelar je upozorio da nove članice da ne mogu računati na pomoć Bruxellesa u području infrastrukture ako istodobno svojim niskim porezima izvlače ulaganja iz zemalja poput Njemačke.

Schroeder nadalje traži jedinstvene standarde za financijsko poslovanje, posebice promet kreditnim karticama, što bi olakšalo poslovanje između dobavljača i potrošača. Na kraju svog plana u sedam točaka njemački kancelar traži izjednačavanje standarda u vojnoj industriji te jedinstveni europski zakonik o sklapanju poslovnih ugovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙