FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija "Male zemlje i izazovi upravljanja ekonomskom globalizacijom"

ZAGREB, 4. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićponovio je danas da se zalaže za ekonomski rast zasnovan na izvozu, teza smanjivanje socijalnih i ekonomskih nejednakosti.
ZAGREB, 4. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić ponovio je danas da se zalaže za ekonomski rast zasnovan na izvozu, te za smanjivanje socijalnih i ekonomskih nejednakosti.

Zalažući se za model socijalno-tržišnog kapitalizma, predsjednik je istaknuo da cilj mora biti ostvarivanje više razine životnog standarda u Hrvatskoj. U okviru takvog modela dva su ključna cilja - rast kroz povećanje izvoza, te smanjivanje socijalne i ekonomske nejednakosti. Globalizacija svjetskog gospodarstva nameće Hrvatskoj potrebu formuliranja nove politike razvoja zasnovane na rastu izvoza, istaknuo je Mesić na regionalnog geoekonomskoj konferenciji "Male zemlje i izazovi upravljanja ekonomskog globalizacijom".

Konferenciju je u zagrebačkom hotelu Opera organizirao Geoeconomic forum (GEOFO).

Geoekonomija, kako je objasnila potpredsjednica GEOFO-a dr. Jasna Plevnik, podrazumijeva da vlada strateški koristi ekonomiju kako bi ostvarila interese države na globalnoj i regionalnoj razini. Geoekonomija se zalaže za stvaranje aktivne nacionalne strategije za globalizaciju. Profesionalno kompetentna i moralna vlada je ta koja usmjerava svoje djelatnosti u korist najprije svojih građana, a onda kompanija, kazala je.

Kao takve primjere navela je Maleziju, Japan, Švicarsku, a mnogo uspjeha u fokusiranju na geoekonomsku politiku imala je Slovenija.

Sudionicima konferencije malezijski je model upravljanja globalizacijom predstavio bivši malezijski premijer dr. Mahathir Mohamad.

Upravljanjem ekonomijom i financijama na pravi način Malezija je uspjela rasti i sustići druge, kazao je, Istaknuo je da je Malezija bila vrlo pažljiva kako se ne bi previše zadužila, te je uspjela izbjeći prezaduženost, a rezultat takve politike je i povećanje dohotka po glavi stanovnika sa 300 dolara na sadašnjih 4.000 dolara.

Malezija pozdravlja globalizaciju i slobodnu trgovinu, ali je zabrinjavaju interpretacije, kazao je dr. Mahathir Mohamed.

Konkurencija je dobra, ali, upozorava, kao i u sportu, natjecatelji moraju biti u istoj kategoriji. Divovske kompanije ne smiju konkurirati s patuljcima, rekao je dr. Mahathir, dodajući da siromašnim i zemljama u razvoju treba dati vremena da razviju svoju infrastrukturu, bankarstvo, i slično.

Prijedlog dr. Mahathira je uvođenje globalnog poreza na operacije u međunarodnoj trgovini, malog globalnog poreza koji bi plaćali oni koji će profitirati u toj trgovini. Taj bi porez ubiralo međunarodno tijelo koje bi bilo zaduženo da tim novcem gradi insfrastrukturu siromašnih i zemalja u razvoju. Taj bi proces bio koristan za sve, za siromašne zemlje koje bi tako dobile infrastrukturu što bi im omogućilo da se uključe u trgovinu, a kada se obogate opet bi bile tržište za razvijene zemlje, objasnio je.

Na više pitanja kako to postići, što činiti u međuvremenu, kako postići regulaciju globalizacije, dr. Mahathir ističe da siromašne, zemlje u razvoju trebaju razgovarati, udruživati se, iznositi zajedničke stavove pred međunarodne forume kako bi se čuo njihov glas.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙