FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSJEDNIK MESIĆ STIGAO U RIMINI

RIMINI, 16. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Republike StjepanMesić doputovao je u subotu poslijepodne u talijansko ljetovališteRimini, gdje će sudjelovati u radu konferencije «Otoci bezarhipelaga», posvećene bitnim ekonomskim i političkim pitanjimasuvremenog svijeta.
RIMINI, 16. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić doputovao je u subotu poslijepodne u talijansko ljetovalište Rimini, gdje će sudjelovati u radu konferencije «Otoci bez arhipelaga», posvećene bitnim ekonomskim i političkim pitanjima suvremenog svijeta.

Skup, koji će na temu «Gospodarstva, mase, nacionalne države u potrazi za novim suverenitetom» okupiti eminentne ličnosti iz svijeta politike, kulture, ekonomije i civilnog društva iz Italije i svijeta, organizira Centar Pio Manzu, u suradnji s Ujedinjenim narodima, Europskom unijom i talijanskim državnim institucijama (Predsjedništva, vlade, ministarstava).

Centar je nevladina udruga koja se bavi koordiniranjem i promicanjem globalnih istraživanja o specifičnim temama od interesa za pojedine sfere društvenog života, s ciljem povezivanja istraživača i donositelja odluka, odnosno posredovanja znanstvenih uvida u probleme suvremenog svijeta svijetu politike, rada i drugim zainteresiranim društvenim čimbenicima.

Centar svake godine organizira konferenciju na kojoj se raspravlja o globalnim temama i budućnosti čovječanstva. Teme koje će dominirati na ovogodišnjem skupu obuhvaćaju brojna pitanja globalizacije počevši od onih ekonomskih – cijene nafte, tržišta rada, gospodarske moći Kine kao sile u usponu, globalizacije trgovine do problema terorizma, sigurnosti, ljudskih prava i globalnog upravljanja.

Predsjedniku Mesiću, koji će se skupu obratiti u nedjelju prilikom službenog otvaranja, biti će uručena Zlatna medalja Predsjedništva Talijanske Republike, koju mu je dodijelio ovaj Centar za osobit doprinos u približavanju Hrvatske Europskoj uniji te u uspostavi ozračja pomirbe, tolerancije i suživota među narodima u regiji.

Kako je najavljeno, u radu skupa sudjelovat će, među ostalima, podtajnik talijanskog Ministarstva vanjskih poslova Luigi Mantica, potpredsjednica udruge talijanskih industrijskih sektora, Confindustrije, Anna Maria Artoni, predsjednik Bance Intesa Giovanni Bazoli, filozof Andre Gluckmann, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Gary Becker, direktorica sekcije nevladinih organizacija pri UN-u Hanifa Mezoui i brojni drugi ugledni pojedinci. U Znanstvenom vijeću Centra Pio Manzu, nalaze se, među ostalim, bivši ruski predsjednik Mihail Gorbačov, podtajnik UN-a i osobni izaslanik glavnog tajnika UN za UN-ovu godinu dijaloga među civilizacijama Giandomenico Picco, bivši talijanski premijer Giuliano Amato, bivši francuski ministar vanjskih poslova Claude Cheysson i drugi, a počasni predsjednik mu je bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost i državni tajnik Henry Kissinger.

Odmah po dolasku u Rimini hrvatski predsjednik sastat će se s libijskom premijerom Shukriem Mohammadom Ghanemom.

Sudjelovanje na konferenciji u Riminiju prva je etapa trodnevnog posjeta hrvatskog predsjednika Apeninskom poluotoku, dok u njegovu nastavku, u ponedjeljak, predsjednik Mesić odlazi u uzvratni državni posjet Republici San Marino.

O(Hina) xbr ysd

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙