FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: odbijen sdp-ov zaključak o novom stand-by aranžmanu

ZAGREB,15. listopada(Hina) - Hrvatski sabor danas je većinom glasovaodbio predloženi zaključak SDP-a da je Vlada prekršila ranijizaključak Sabora vezano uz odnose Hrvatske s MMF-om.
ZAGREB,15. listopada(Hina) - Hrvatski sabor danas je većinom glasova odbio predloženi zaključak SDP-a da je Vlada prekršila raniji zaključak Sabora vezano uz odnose Hrvatske s MMF-om.

SDP je, a podržala ga je i većina oporbenih klubova, tražio da Sabor izglasa zaključak po kojemu bi se utvrdilo da je Vlada, potpisavši stand-by aranžman s MMF-om bez prethodne rasprave u Saboru, prekršila zaključak Sabora iz ožujka 2003. da ništa neće potpisivati prije nego o sporazumu rasprave saborski zastupnici.

No, HDZ-ova saborska većina odbila je taj prijedlog, te je većinom glasova prihvaćen zaključak Odbora za financije da se memorandum o ekonomskoj i financijskoj politici te novi stand-by aranžman primaju na znanje.

Hrvatski sabor prihvatio je Izvješće o ostvarenju plana obrane Hrvatske i provedbi obrambenih priprema, te prijedlog godišnjeg Izvješća o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama.

U tim se izvješćima stanje na području obrambenih priprema ocjenjuje lošim, a upozorava se i na lošu tehničku i kadrovsku opremljenost Oružanih snaga, koja ne osigurava njihovu odgovarajuću i pravodobnu modernizaciju.

Navodi se i da je opremljenost Oružanih snaga RH neadekvatna, sredstva i oprema zastarjeli i, u većini slučajeva, nekompatibilni s NATO-ovim standardima i zahtjevima interoperabilnosti.

Saborski zastupnici prihvatili su i Izvješće o radu državnih odvjetništava u prošloj godini, u kojemu se stanje sigurnosti građana, unatoč porastu kriminalnih radnji za tri posto u odnosu na 2002., ocjenjuje zadovoljavajućim, dvostruko boljim nego u susjednim državama.

Sabor je prihvatio i Izvješće Hrvatske narodne banke (HNB), u kojemu stoji da je hrvatski bankovni sustav visoko profitabilan te će i dalje jamčiti visoku stabilnost bez značajnijih rizika.

Također, Hrvatski sabor izglasao je izmjene Ovršnog zakona, kojima se iz ovršnih postupaka isključuju javni bilježnici, kao i Zakon o nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji predviđa stvaranje pretpostavki za uvođenje državne mature za gimnazijalce te završnog strukovnog ispita za učenike strukovnih škola.

Prihvaćeno je i da se 22. rujna proglasi Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Saborska većina odbila je niz oporbenih prijedloga, među kojima SDP-ov prijedlog izmjena zakona o odvjetništvu, HSP-ov zakon o braniteljima te IDS-ov o povratu duga umirovljenicima.

Odbijen je i predloženi zakon o dobrobiti životinja, kojim je LS-ovac Ivo Banac predlagao zabranu uzgoja, uvoza ili izvoza životinja radi proizvodnje kože ili krzna, zabranu klanja životinja u domaćinstvu, osim peradi i kunića uzgojenih za prehranu, kao i zabranu lova na divljač, puštanje u divljinu životinja uzgojenih uz pomoć čovjeka, korištenje životinja u cirkusima.

Sabor bi u nastavku rada trebao odlučiti hoće li podržati prijedlog Odbora za izbor i imenovanja da se razriješe dva dosadašnja člana Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a imenuju tri nova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙