FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor: Rasprava o pravima hrvatskih branitelja

ZAGREB,6. listopada(Hina) - Hrvatski sabor u poslijepodnevnom dijeluzasjedanja odgodio je raspravu o IDS-ovu prijedlogu izmjena Zakona osigurnosti prometa na cestama, te počeo raspravu o HSP-ovu prijedloguzakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.
ZAGREB,6. listopada(Hina) - Hrvatski sabor u poslijepodnevnom dijelu zasjedanja odgodio je raspravu o IDS-ovu prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, te počeo raspravu o HSP-ovu prijedlogu zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Naime, predsjedavajući zasjedanja, predsjednik Sabora Vladimir Šeks, ocijenio je da za raspravu o spomenutom prijedlogu IDS-a nisu ispunjeni poslovnički uvjeti, odnosno da mišljenje o tomu nije zauzeo matični Odbor za promet.

Tim obrazloženjem nije bio zadovoljan zastupnik IDS-a Damir Kajin, rekavši da "HDZ ponovno bojkotira oporbene prijedloge". Ustvrdio je i da su članovi Odbora iz redova HDZ-a namjerno otišli sa sjednice Odbora prije rasprave o IDS-ovim zakonskim izmjenama, kako Odbor ne bi imao kvorum i ne bi zauzeo mišljenje.

"To je osptrukcija zdravog razuma, ne samo IDS-ovih prijedloga, jer Vlada ponovno želi isključiti oko dva milijuna vozača u Hrvatskoj, zainteresiranih za taj zakon", izjavio je Kajin, nazvavši Zakon o sigurnosti prometa na cestama, "glupošću", a odredbu o 0,0 promila "štetnom i apsurdnom".

Nakon što je predsjedavajući Šeks ocijenio da za raspravu o tome zakonskom prijedlogu IDS-a nisu ispunjeni poslovnički uvjeti jer mišljenje o tomu nije zauzeo matični Odbor za promet, otvorio je raspravu o HSP-ovu prijedlogu zakona o hrvatskim braniteljima.

Iznoseći taj prijedlog, Pero Kovačević (HSP) rekao je da Vladu nije ispunila predizborno obećanje te već na početku mandata u Hrvatski sabor uputila prijedlog novog zakona o braniteljima.

Spominjući razlike između HSP-ova i Vladinog prijedloga, koji je još u izradbi, Kovačević je rekao da HSP inzistira da se u zakon uvrste instituti zaštite dostojanstva Domovinskog rata i prava dragovoljaca.

"Za razliku od Vlade, koja kaže da je Domovinski rat trajao od 1991. do 1995., HSP tvrdi da je Domovinski rat trajao od kraja svibnja 1990. do kraja lipnja 1996. HSP se protivi i Vladinoj nakani da se, oko statusa i pripadajućih mirovina, radi razlika između pripadnika gardijskih brigada te dragovoljaca", naglasio je zastupnik Pero Kovačević.

Dodao je kako se HSP protivi i tome da se i nadalje isplaćuju mirovine za 5.100 korisnika koji nemaju status ratnih invalida, a tisuću njih ni status branitelja, te predlaže da pravo na povlastice pri uvozu automobila imaju svi branitelji, koji to pravo nisu iskoristili.

HSP predlaže i osnivanje Vladinog povjerenstva koje bi "štitilo" odredbu o prednosti branitelja kod zapošljavanja, odnosno onemogućilo da se u natječajima za posao navode uvjeti koje branitelji ne mogu ispuniti.

Osnovica za određivanje mirovina (ratnim invalidima i obiteljima poginulih branitelja) morala bi se, drži zastupnik Kovačević, određivati na temelju prosječne plaće, a ne "neke izmišljene osnovice", a prava iz Zakona, u slučaju pogibije ili ranjavanja, trebali bi imati i sudionici mirovnih misija UN-a te pirotehničari.

Zastupnik HSP-a Pero Kovačević istaknuo je kako bi novim zakonom o hrvatskim braniteljima trebali biti obuhvaćeni i pripadnici HVO-a koji su sudjelovali u oslobađanju okupiranih područja Republike Hrvatske.

U nastavku zasjedanja o HSP-ovom zakonskom prijedlogu raspravljaju saborski klubovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙