FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - gospodarstvo - za srijedu, 3. studenoga

ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasrijedu, 3. studenoga:
ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 3. studenoga:

ZAGREB - Ured Svjetske banke u Hrvatskoj organizira forum "Doing Business in Croatia". Forum će, po očekivanjima organizatora, okupiti visoke dužnosnike hrvatske Vlade, stručnjake Svjetske banke i FIAS-a (Foreign Investment Advisory Service) te domaće i inozemne predstavnike poslovne zajednice i privatnog poslovnog sektora.

Glavna tema skupa je utvrđivanje prioritetnih reformskih područja za smanjivanje troškova poslovanja u Hrvatskoj, poticanje domaćih i stranih investicija i povećanje hrvatske konkurentnosti.

Na skupu će biti predstavljeni rezultati istraživanja "Doing Business in 2005 - Removing Obstacles to Growth, koje uspoređuje i rangira troškove poslovanja u 145 zemalja. Također, bit će predstavljena i edicija "Croatia: Barriers to Growth - A Competitiveness Report" kao i FIAS-ova iskustva u Hrvatskoj.

Predstavnici hrvatske Vlade predstavit će aktivnosti na smanjenju troškova poslovanja u Hrvatskoj i uklanjanju zapreka za poslovanje. Svoja konkretna iskustva iznijet će i predstavnici privatnog poslovnog sektora (9 sati, Hotel Sheraton, Kneza Borne 2).

ZAGREB - Nacionalna i sveučilišna biblioteka i Svjetska banka predstavit će publikaciju "Poslovanje u 2005. - Uklanjanje prepreka za rast". Predavač će biti voditelj Odjela za monitornig i analizu u dopredsjedništvu Svjetske banke za privatni sektor i suautor publikacije Simeon Djankov (18 sati, NSK, Avenija Hrvatske bratske zajednice 4).

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka održat će zajedničku konferenciju za novinare na kojoj će biti riječi o hrvatskim vozačima u Iraku, Zakonu o prometu, olakšicama za cestovne prijevoznike te općenito o problematici cestovnog prijevoza (11 sati, HGK, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB - U organizaciji Ceha za ugostiteljstvo i turizam Hrvatske obrtničke komore (HOK), 8. i 9. studenoga u Koprivnici se održava 17. susret ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a. Tim povodom održat će se konferencija za novinare na kojoj će predsjednik Ceha za ugostiteljstvo i turizam Ante Mihić izvijestiti o najvažnijim događajima i temama foruma (11 sati, HOK, Ilica 49/II).

ZAGREB - Program i aktivnosti 36. međunarodnog sajma informacijske tehnologije, telekomunikacija i novih medija "INFO", 27. međunarodnog sajma knjiga i učila "INTERLIBER" i 2. izložbe poslovnog obrazovanja i upravljanja ljudskim potencijalima "EDUCA PLUS" koji se održavaju od 9. do 13. studenoga, bit će predstavljeni na konferenciji za novinare Zagrebačkog velesajma (11 sati, ZV, Klub izlagača, Avenija Dubrovnik 15).

ZAGREB - Udio štediša u odrasloj populaciji stanovništva Hrvatske stagnira, pa tako svaki deseti stanovnik ima oročenu štednju, bilo deviznu ili kunsku, pokazuje istraživanje koje je provela hrvatska tvrtka GFK Croatia, članica istoimenog, jednog od vodećih međunarodnih instituta za istraživanja tržišta.

No, broj kredita u Hrvatskoj je u stalnom porastu, tako da čak 20 posto stanovništva starijih od 15 godina koristi neki kredit. Oko 40 posto te populacije koristi se dopuštenim minusom, a 26 posto ih koristi neku od kreditnih kartica. Iz toga proizlazi da zaduživanje premašuje štednju, odnosno da je život iznad vlastitih mogućnosti postao stilom životu, navodi GFK.

ZAGREB - U nacionalnoj Udruzi obiteljskih i malih hotela, u čijem su članstvu gotovo svi hoteli te vrste u Hrvatskoj, njih 80-ak, zadovoljni su ovogodišnjom turističkom sezonom u kojoj su uz daljnje poraste turističkog (i financijskog) prometa zabilježili i visoku prosječnu popunjenost svojih kapaciteta od oko 75 posto.

Iako u Udruzi još nemaju sistematizirane podatke o rezultatima poslovanja, niti se o tome vodi posebna statistika na državnoj razini, potpredsjednica Udruge Sonja Perić iz pulskog obiteljskog hotela "Valsabion" naglašava da su gotovo svi ove godine poslovali pozitivno. No, dodaje da ti hoteli imaju i velike troškove s obzirom na stalna ulaganja u kvalitetu, a visoke su i startne investicije (za pokretanje posla), koje se, prema procjenama, isplate za oko 10 godina poslovanja.

ZAGREB - Tvrtka Auto-Hrvatska, za trgovinu gospodarskim i osobnim vozilima, rezervnim dijelovima i servis, u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je dobit u iznosu od 29,8 milijuna kuna. Dobit je 6,26 posto veća u odnosu na isto razdoblje lani, kao posljedica realizacije poslovnih aktivnosti, navodi se u financijskom izvješću te tvrtke koje prenosi Zagrebačka burza.

Ukupni prihodi Auto-Hrvatske u prvih devet mjeseci ove godine porasli su 5,11 posto, na 444,13 milijuna kuna.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/4808 680

faks: 01/4808 821

mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙