FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTRICA IMENOVALA KOMISIJU ZA DRUŽBU ADRIJU

ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulićimenovala je 25 članova Komisije koja će na temelju Studijevrjednovati i ocijeniti utjecaj projekta Družbe Adrije na okoliš,
ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić imenovala je 25 članova Komisije koja će na temelju Studije vrjednovati i ocijeniti utjecaj projekta Družbe Adrije na okoliš,

priopćilo je danas Ministarstvo.

Projektom se planira doprema nafte s naftnih polja u Rusiji preko šest zemalja do luke u Omišlju.

Kad povjerenstvo donese odluku o cjelovitosti i stručnoj utemeljenosti Studije, ona će biti upućena na javni uvid, koji će trajati najmanje 14, a najviše 21 dan, a odlukom Ministarstva može se i produžiti.

Povjerenstvo može odrediti i obvezu provedbe javne rasprave u tijeku javnog uvida.

Studija ima oko 1500 stranica, ali su neki podaci o objektima u Studiji posebno važni za obranu zemlje i državna su tajna, pa se ne mogu dati na javni uvid. To se u prvom redu odnosi na grafičke prikaze instalacija, što nije presudno za procjenu utjecaja na okoliš, navodi Ministarstvo.

Obavijest o javnom uvidu i mogućoj javnoj raspravi objavljuje se u javnom tisku i službenom glasniku jedinice lokalne samouprave na području na kojem se provodi, a može i u drugim javnim glasilima. Javnost može davati pisane i usmene primjedbe, prijedloge i mišljenja, a povjerenstvo mora dati odgovore i obrazloženja. Sjednice povjerenstva koje ocjenjuje prihvatljivost zahvata su javne.

Tvrtka JANAF je na zahtjev Ministarstva izradila Izvješće o Studiji utjecaja na okoliš namjeravana zahvata koju je kao prethodnu informaciju Ministarstvo objavilo na svojoj web-stranici.

Sporazum o Družbi Adriji potpisala je bivša Vlada 2001., a za provedbu toga projekta treba dograditi, obnoviti i osuvremeniti JANAF-ov naftovodni sustav JANAF-a, za što je prije izdavanja lokacijske i građevne dozvole bila obvezna izradba Studije utjecaja na okoliš i njezina ocjena. Tu su studiju za JANAF izradili Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu i Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu i njegova ispostava u Dubrovniku.

Udruga "Eko-Kvarner" protivi se tom projektu smatrajući da bi tankeri u more dopremili i balastne vode te time poremetili jadranski ekosustav.

Ta udruga je 15. listopada i ponovno jučer prozvala Ministarstvo da "usprkos dogovoru ne kani na svojim internetskim stranicama u cijelosti objaviti Studiju utjecaja na okoliš za projekt Družbu Adriju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙