FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽUŽUL RAZGOVARAO S IZRAELSKIM DUŽNOSNIKOM MARKOM SOFEROM

ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Ministar vanjskih poslova RHMiomir Žužul primio je u utorak u Zagrebu zamjenika generalnogdirektora Uprave za Srednju Europu i Euroaziju izraelskog ministarstvavanjskih poslova Marka Sofera, koji predvodi izraelsko izaslanstvo uposjetu Republici Hrvatskoj.
ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Ministar vanjskih poslova RH Miomir Žužul primio je u utorak u Zagrebu zamjenika generalnog direktora Uprave za Srednju Europu i Euroaziju izraelskog ministarstva vanjskih poslova Marka Sofera, koji predvodi izraelsko izaslanstvo u posjetu Republici Hrvatskoj.

Žužul i Sofer potvrdili su tijekom svog razgovora da su hrvatsko-izraelski odnosi vrlo dobri i u daljnjem usponu, o čemu svjedoči i odluka izraelske vlade o otvaranju izraelskog Veleposlanstva u Zagrebu.

Prema riječima Žužula i Sofera, vrlo dobre političke odnose Republike Hrvatske i Države Izrael ne prate i odgovarajući gospodarski odnosi iako su mogućnosti suradnje na području gospodarstva velike, ali za sada nedovoljno iskorištene.

Izraženo je obostrano uvjerenje da će otvaranje izraelskog veleposlanstva u Zagrebu pridonijeti unaprjeđenju suradnje na svim područjima.

Marka Sofera u radni posjet u utorak je primio i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković.

Država Izrael i Republika Hrvatska uspostavile su izvrsne bilateralne odnose te razvile odlične političke odnose, stvorivši tako dobar temelj za razvijanje kvalitetnije gospodarske suradnje, izjavio je Jandroković ujedno izrazivši posebno zadovoljstvo što Izrael uskoro otvara veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Sofer se u potpunosti suglasio s ocjenom svojega kolege te izrazio veliko zadovoljstvo što ne postoje otvorena politička pitanja između dviju država uz konstataciju da je nužno raditi na intenziviranju gospodarske suradnje. Država Izrael spremna je ulagati u hrvatsko gospodarstvo, posebice hrvatski turizam i poljoprivredu, dodao je izraelski dužnosnik.

"Hrvatska je za nas veliko otkriće u gospodarskom smislu, a značenje gospodarske suradnje iznimno je važno", istaknuo je Sofer dodavši da je otvaranje veleposlanstva u Hrvatskoj u trenutku kada izraelska vlada smanjuje broj ambasada u svijetu dodatan pokazatelj razvijanja dobre suradnje.

Hrvatska i Izrael uspostavile su diplomatske odnose 1997. godine, nakon čega su odnosi između dviju zemalja intenzivirani. Godine 1998. Izrael je službeno posjetio tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, a dobri odnosi dodatno su potvrđeni službenim posjetom Izraelu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića 2001. godine te uzvratnim posjetom izraelskog predsjednika Moshe Katsava Hrvatskoj prošle godine.

U ožujku ove godine u Izraelu su boravila trojica hrvatskih ministara - ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, ministar obrazovanja Dragan Primorac i ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙