FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SASTANAK VIJEĆA MINISTARA U BRUXELLESU

BRUXELLESUBRUXELLES,2. studenoga(Hina) - Ministri vanjskih poslova 25 zemaljaEuropske unije okupit će se u utorak u Bruxellesu na redovitommjesečnom sastanku.
BRUXELLES,2. studenoga(Hina) - Ministri vanjskih poslova 25 zemalja Europske unije okupit će se u utorak u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku.

U središtu pozornosti sastanka, koji počinje poslije podne, bit će pripreme za summit EU-a, 4. i 5. studenoga u Bruxellesu. Na tom summitu glavna tema bit će gospodarska situacija u Europskoj uniji. Bivši nizozemski premijer Wim Kok podnijet će izviješće šefovima država ili vlada zemalja Europske unije o provedbi lisabonske strategije, u kojoj su europski čelnici zacrtali cilj da do 2010. europsko gospodarstvo postane najkonkurentnije na svijetu.

Wim Kok predvodi radnu skupinu koju je EU zadužila da pripremi prijedloge mjera koje bi trebale pomoći europskom gospodarstvu da dostigne zacrtani cilj, koji se sada čini teško ostvarivim.

Iako službeno nije na dnevnom redu ni ministarskog sastanka ni summita, pitanje krize oko sastava nove Europske komisije teško da će se moći zaobići. Očekuje se da će imenovani predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso razgovarati s europskim čelnicima o promjenama unutar njegove ekipe, koje bi mu osigurale podršku Europskog parlamenta. Prošli tjedan Barroso je zatražio odgodu glasovanja u Parlamentu, kada je postalo jasno da neće moći dobiti njegovu potporu. Najsporniji kandidat za povjerenika, Talijan Rocco Buttiglione u subotu je odustao od kandidature.

Ministri vanjskih poslova na dnevnom redu imaju i višegodišnji plan iz područja pravosođa i unutarnjih poslova za pitanje azila i imigranata, zatim daljnje proširenje EU-a te nekoliko vanjskopolitičkih pitanja - Bliski istok, Sudan, Irak i Iran.

Također će biti riječi i o pripremama za summit EU-Rusija, koji se treba održati 11. studenoga u Haagu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙