FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gotovinini branitelji protiv zamrzavanja imovine

ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Odvjetnički tim generala AnteGotovine najavio je danas da će se usprotiviti pokušaju zamrzavanjanjegove imovine jer smatraju da bi se provođenjem odluke VijećaEuropske unije prekršila Gotovinina temeljna ljudska prava.
ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Odvjetnički tim generala Ante Gotovine najavio je danas da će se usprotiviti pokušaju zamrzavanja njegove imovine jer smatraju da bi se provođenjem odluke Vijeća Europske unije prekršila Gotovinina temeljna ljudska prava.

"Nije nam jasno na temelju čega bi Vlada mogla pokrenuti postupak blokade imovine osobi kojoj nije dokazana krivnja, a sama imovina nije stečena kaznenim djelom", rekao je Hini Marin Ivanović, jedan od Gotovininih odvjetnik.

Ivanović za sada ne zna na koji način će Vlada pokušati provesti jučer objavljenu odluku Vijeća EU o zamrzavanju imovine nedostupnih osoba optuženih za ratne zločine pred Haškim sudom (ICTY) koja se odnosi i na Gotovinu.

"Očekujem da će to biti putem sudskog postupka u kojem ćemo se mi usprotiviti takvom pokušaju, no ne isključujem mogućnost da Vlada zaobiđe pravosuđe i političkom odlukom provede odluku Vijeća EU. Do sada se u nekoliko navrata pokazalo da se Gotovinin slučaj rješava politički odlukama koje nemaju veze s pravom i pravdom", kazao je Ivanović.

Prema njegovim saznanjima, Ante Gotovina ima prihod od mirovine, posjeduje stan u Zagrebu i kuću u Pakoštanima te nema nikakvih dionica. Po pisanju medija, Gotovinina supruga svakog mjeseca preuzima njegovu mirovinu.

U Ministarstvu pravosuđa danas se nije moglo doznati kako će se provesti odluka Vijeća EU. Glasnogovornica Vesna Dovranić kazala je kako je prerano govoriti o ovom slučaju jer treba pričekati stav i odluku Vlade.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček jučer je, pak, izjavio da će Hrvatska od EU tražiti objašnjenje o tome kakvi "pravni učinci" proizlaze iz odluke Vijeća EU-a.

Glasnogovornik u Ministarstvu vanjskih poslova Dobroslav Silobrčić je rekao da je to "tehnički dokument i da se podrazumijeva da Republika Hrvatska, kao zemlja kandidat, slijedi politiku EU-a".

Odlukom Vijeća EU osobama nedostupnim Haškom sudu zamrznula bi se sva sredstva i ekonomski resursi, osim sredstava potrebnih za osnovne životne potrebe, hranu, stan, lijekove, medicinske usluge, zatim za porezne obveze, premije osiguranja te za troškove pravnih usluga.

U Vijeću EU smatraju da je njihova odluka dio sveukupnih napora EU-a na sprečavanju bilo kakve pomoći nedostupnim haškim optuženicima i kako bi ih se dovelo pred sud.

Gotovina je 2001. na Haškom sudu optužen za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene nad srpskim stanovništvom tijekom operacije Oluja, 1995. On je od tada u bijegu i za njim je raspisana međunarodna tjeralica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙