FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Bozanić predvodio misu na Mirogoju

ZAGREB, 1. studenog 2004. (Hina) - Nadbiskup zagrebački Josip Bozanićpredvodio je danas, na svetkovinu Svih svetih, svečano euharistijskoslavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju.
ZAGREB, 1. studenog 2004. (Hina) - Nadbiskup zagrebački Josip Bozanić predvodio je danas, na svetkovinu Svih svetih, svečano euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju.

U propovijedi je rekao kako ovih dana posjećujemo grobove svojih dragih, rodbine, prijatelja i znanaca, te da nas preplavljuju sjećanja od kojih su mnoga ispunjena osjećajima žalosti i boli. Dodao je kako nas "ovi dani stavljaju pred tajnu ljudskog života, pitanja njegova značenja i njegove budućnosti".

"Posvuda nas pokušavaju uvjeriti da je izvor prave radosti u materijalnom bogatstvu i ispraznim zabavama, da je sretan onaj koji se domogao položaja, pa makar i nepravedno. Suvremeno društvo želi zaboraviti i ukloniti stvarnost, bolesti, starenje, patnju i smrt", upozorio je Bozanić. Ocijenio je kako "ta djelomična i ograničena vizija života krije u sebi mnoge ljudske strahove i nesigurnosti".

Isus, rekao je, predlaže nešto sasvim drukčije jer poznaje dubinu ljudskog srca u kojemu je čovjekova žeđ za besmrtnošću i beskonačnim. "On blaženim naziva svaki trenutak života, čak i onaj koji je ispunjen bolima i patnjom", rekao je nadbiskup.

Za današnju svetkovinu Svih svetih kardinal je rekao kako je blažen čovjek svjestan istine da je pred širokim obzorima Božje ljubavi. Crkva, dodao je, danas pred nas stavlja blaženstva kao najpotpunije i najzahtjevnije određenje svetosti.

"Svetost je opći poziv svih kršćana, a ne povlastica pojedinaca. Svetost postižemo vjerom i ljubavlju", istaknuo je kardinal Bozanić.

Podsjetio je da je papa Ivan Pavao II. tijekom svojega dugog pontifikata proglasio puno svetaca i blaženika, te preko njihovih života navijestio "božansku vjernost koja se proteže na sve ljude, na sva vremena, pa i ovo naše".

"Svetost nije neki izvanredan put, prikladan samo za pojedince. To je svakodnevni put osoba koje slušaju evanđelje, čuvaju ga u srcu i nastoje ostvarivati u životu. Nije svetac onaj koji nikada ne pogriješi, ili onaj koji se sam smatra ispravnim. Svetac je onaj koji traži Božje milosrđe i slijedi evanđelje, te je ponizni graditelj mira i solidarnosti među ljudima", poručio je zagrebački nadbiskup.

Nakon misnoga slavlja kardinal Bozanić izmolio je kod glavnoga križa molitvu odrješenja za sve pokojnike. Molitvu odrješenja izmolio je i na grobu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙