FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemorativni skup za pogubljene na Daksi 1944.

DUBROVNIK, 25. listopada 2004. (Hina) - Na otočiću Daksi pokrajDubrovnika danas je održan komemorativni skup u spomen na Dubrovčanekoje su 25. i 26. listopada 1944. pogubile partizanske komunističkevlasti.
DUBROVNIK, 25. listopada 2004. (Hina) - Na otočiću Daksi pokraj Dubrovnika danas je održan komemorativni skup u spomen na Dubrovčane koje su 25. i 26. listopada 1944. pogubile partizanske komunističke vlasti.

Tih su dana ubijena 52 ugledna Dubrovčanina, tadašnja dubrovačka intelektualna elita.

Nakon uspostave samostalne Republike Hrvatske, na mjestu toga najvećeg dubrovačkog stratišta nakon II. svjetskog rata na obljetnicu njihova stradanja okupljaju se članovi obitelji stradalih i županijski i gradski predstavnici kako bi im odali počast.

Molitvu za sve poginule predvodio je dubrovački biskup msgr. Želimir Puljić. Podsjetivši na brojna gubilišta u tijeku 20. stoljeća, naglasio je kako je jedno od njih i otočić Daksa, koji je postao primjer okrutna stradanja bez osude i mogućnosti žalbe onih koji su pogubljeni.

Večeras će u dubrovačkoj katedrali biti služena i sveta misa zadušnica koju će također predvoditi dubrovački biskup msgr. Želimir Puljić.

Nakon mise na rasporedu je prigodan program u kojem će nastupiti Katedralni madrigalisti i Mješoviti zbor "Libertas".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙