FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Agencija za hranu i HZJZ u kontroli paprike iz Mađarske

OSIJEK, 30. listopada 2004. (Hina) - Državna agencija za hranu krenulaje, zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ), u brzuakciju radi otkrivanja opasne mađarske mljevene paprike na hrvatskometržištu, izjavio je danas Hini privremeni ravnatelj Agencije BorisAntunović.
OSIJEK, 30. listopada 2004. (Hina) - Državna agencija za hranu krenula je, zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ), u brzu akciju radi otkrivanja opasne mađarske mljevene paprike na hrvatskome tržištu, izjavio je danas Hini privremeni ravnatelj Agencije Boris Antunović.

Mađarska vlada zabranila je 27. listopada prodaju većine robnih marki mljevene paprike u toj zemlji nakon što je otkriven otrov koji bi mogao uzrokovati rak jetara.

Već danas inspekcijske službe HZJZ-a diljem Hrvatske u velikim prodajnim centrima uzimaju uzorke mađarske mljevene paprike koje će analizirati. Prve rezultate HZJZ objavit će tijekom dana, rekao je privremni ravnatelj Državne agencije za hranu, čija je osnovna zadaća upozoriti na opasnost od nekih prehrambenih proizvoda.

U dijelu mljevene paprike proizvedene u Mađarskoj ima anflatoksina, koji je, po Antunovićevim riječima, opasan jer može uzrokovati sterilitet te bolest jetara.

Problem je u tome, dodao je, što Hrvatska uvozi oko 90 posto mljevene paprike, najviše iz Španjolske, Mađarske itd. Najprije će se kontrolirati mljevena paprika iz Mađarske, a zatim sve ostale. Analizom mljevene paprike u Hrvatskoj u posljednjih šest mjeseci nisu otkriveni opasni sastojci, čak ni u paprici proizvedenoj u Mađarskoj, rekao je Antunović.

Posebice važnim ocijenio je to što će se Državna agencija za hranu, koja je u Osijeku otvorena 11. listopada, već sljedeće godine uključiti u Europski centar za brzo uzbunjivanje, koji na godinu pošalje oko 300 informacija vezanih uz opasnost od prehrambenih proizvoda.

Državna agencija za hranu u Osijeku poziva sve građane da budu oprezni s konzumacijom mljevene paprike dok se ne objave rezultati analize, a posebice, kako je rekao Antunović, ako je paprika kupljena u Mađarskoj ili negdje drugdje i ako nema certifikat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙