FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Vlade trebaju više činiti za zaštitu tradicionalnih ribara

ŽENEVA, 27. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Vlade moraju učiniti višena zaštiti svojih ribara kako ih iz voda ne bi izgurale industrijskeflote, koje otimaju poslove i radije izvoze svoj ulov nego da hranedomaće stanovništvo, izvijestio je stručnjak Ujedinjenih naroda (UN)za ljudska prava.
ŽENEVA, 27. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Vlade moraju učiniti više na zaštiti svojih ribara kako ih iz voda ne bi izgurale industrijske flote, koje otimaju poslove i radije izvoze svoj ulov nego da hrane domaće stanovništvo, izvijestio je stručnjak Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava.

"Ribarstvo osigurava i hranu i način života, posebno u siromašnim i marginaliziranim zajednicama koje žive na obalnim područjima, ali također i zajednicama u kontinentalnim područjima koje ovise o ribarstvu ili tradicionalnim metodama uzgoja riba", stoji u novom izvješću Jeana Zieglera. "U nastojanju da se ribogojstvo industrijalizira, privatizira i usmjeri prema izvozu, siromašne ribarske zajednice često su zapostavljene".

Ziegler, kojeg je na to mjesto imenovala UN-ova Komisija za ljudska prava, trebao bi nalaze svog istraživanja u srijedu predočiti odboru Opće skupštine.

I dok su zemlje u razvoju u 2000. izvezle riba u vrijednosti 18 milijardi američkih dolara, prema 10 milijardi u 1990., "nije jasno je li izvozni prihod općenito išao na korist siromašnijih ribarskih zajednica, obzirom na simultano okretanje prema privatizaciji ribarskih resursa", ustvrdio je.

Isto bi se moglo pokazati istinitim i za ribogojstvo, koje se uglavnom odvija u zemljama u razvoju i koje bi moglo nadmašiti tradicionalni ulov riba do 2020.

Vlade bi stoga trebale poduzeti korake kako bi zaštitile način života, pristup hrani i ribarskim resursima kako se industrija razvija. "Glad nije neizbježna, niti je prihvatljiva", rekao je. "Nije tajna kako iskorijeniti glad, nema potrebe za novim tehnologijama. Jednostavno je potrebna politička predanost kako bi se izmijenile postojeće politike koje bogate čine bogatijima, a siromašne još siromašnijima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙