FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OSAMA BIN LADEN PRIJETI SAD-U NOVIM NAPADIMA

DOHA, 30. listopada 2004. (Hina) - Vođa terorističke mreže Al-Qaide,Osama bin Laden zaprijetio je Sjedinjenim Državama, nekoliko dana uočipredsjedničkih izbora, novim atentatima.
DOHA, 30. listopada 2004. (Hina) - Vođa terorističke mreže Al-Qaide, Osama bin Laden zaprijetio je Sjedinjenim Državama, nekoliko dana uoči predsjedničkih izbora, novim atentatima.

"Nisu nestali razlozi koji su doveli do onog što se dogodilo" 11. rujna 2001., kazao je Bin Laden na videosnimci koju je u noći s petka na subotu objavila katarska satelitska tv-mreža Al-Jazeera.

Bush je, rekao je Bin Laden, svojom politikom na Bliskom istoku iznevjerio američki narod, obmanuo ga i izložio riziku od novih udara Al Qaide.

Posljednja videosnimka s Bin Ladenom potječe iz 10. rujna 2003., uoči druge obljetnice atentata na Washington i na New York. Najnovija snimka s Bin Ladenovom porukum, čiju je autentičnost potvrdila Bijela kuća, dosad je najjasnija potvrda šefa Al Qaide da je njegova mreža izvela atentat 11. rujna.

Bin Laden je na snimci optužio predsjednika Busha za nemar na dan atentata 11. rujna, jer je, kako kaže, kasno reagirao nakon prvog napada na Svjetski trgovački centar.

Američka administracija zatražila je u petak od katarske vlade da spriječi satelitsku postaju Al Jazeera da emitira videosnimku s porukom Osame bin Ladena.

Dužnosnik State Departmenta izrazio je ljutnju što je al Jazeera objavila snimku, rekavši da je tako omogućila arhitektu napada od 11. rujna da "da propagira poruku mržnje i nasilja".

"Razočarani smo što je objavljena. Pitanje al Jazeere i njezina neuravnoteženog i zapaljivog izvještavanja i dalje je iritirajuća činjenica u bilateralnim odnosima", dodao je.

Dužnosnik je rekao da pretpostavlja da je Washington dobio snimku od vlade Katara, američkog saveznika u kojem se nalazi regionalno sjedište američkog središnjeg zapovjedništva, koje je vodilo invaziju na Irak prošle godine.

"Mislimo da ne treba davati masovnim ubojicama platformu za poticanje terorista. To je svrha bin Ladenovih snimki i zato ih daje al Jazeeri: radi propagiranja svojih poruka mržnje i nasilja. Mislimo da to ne služi stvari mira i da nije dobro davati mu takvu platformu", rekao je američki dužnosnik.

Američke kabelske tv-postaje za 24-satno informiranje, CNN, Fox News i MSNBC odmah su u petak objavile dijelove videosnimke šefa Al-Qaide Osame bin Ladena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙