FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FRANKS NIJEČE DA JE SAD DOPUSTIO DA BIN LADEN POBJEGNE

WASHINGTON,19. listopada 2004.(Hina) - Bivši američki zapovjednik uAfganistanu i Iraku umirovljeni general Tommy Franks suprotstavio se uutorak tvrdnjama demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerrya dasu Sjedinjene Države dopustile vođi al Qaide Osami bin Ladenu dapobjegne 2001. u Afganistanu.
WASHINGTON,19. listopada 2004.(Hina) - Bivši američki zapovjednik u Afganistanu i Iraku umirovljeni general Tommy Franks suprotstavio se u utorak tvrdnjama demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerrya da su Sjedinjene Države dopustile vođi al Qaide Osami bin Ladenu da pobjegne 2001. u Afganistanu.

Franks se usprotivio ponovljenim Kerryevim tvrdnjama da su američke snage krajem 2001. opkolile bin Ladena u Tora Bori i dopustile mu da pobjegne jer su prepustile posao hvatanja afganistanskim ratnim vođama.

"Kao zapovjednik savezničkih snaga na Bliskom istoku bio sam odgovoran za operacije u Tora Bori i mogu reći da senatorovo shvaćanje događaja ne odgovara stvarnosti", rekao je Franks u komentaru objavljenom u utorak u listu The New York Times.

Senator Kerry u svojim predizbornim nastupima često optužuje predsjednika Georgea W. Busha da je usmjeravajući pozornost na Irak i prije napada na tu zemlju u ožujku 2003. zanemario borbu protiv terorista i hvatanje Osame bin Ladena.

"Ne znamo do današnjeg dana da li je bin Laden bio u Tora Bori u prosincu 2001.", rekao je Franks dodajući kako su neki obavještajni izvori ukazivali da je bio, drugi da je u to vrijeme boravio u Pakistanu, a neki u Kašmiru.

"Tora Bora je bila krcata talibanima i operativcima al Qaide, ali bin Laden nikad nije bio u našem dohvatu", napisao je on.

Franks, koji podržava predsjednika Busha za ponovni izbor 2. studenoga, ustvrdio je da SAD nije prepustio vojnu akciju u planinskom području Tora Bore afganistanskim ratnim vođama nego se na njih uvelike oslanjao zbog poznavanja terena uz angažiranje američkih i drugih specijalnih snaga.

On je također ustvrdio da predsjednik Bush nije odvratio pozornost od Osame bin Ladena i da je borba protiv terorizma globalni napor koji se ne može razdvojiti na odvojene i nepovezane ratove, jedan u Afganistanu i drugi u Iraku.

Franks je rekao da je dok je planiran rat u Iraku, Afganistan ostao u središtu pozornosti te da ni pažnja niti vojne snage nisu skrenute od Afganistana prema Iraku. Prema njegovim riječima SAD je u Afganistanu imao oko 9.500 vojnika kada je započela iračka operacija, a kada su okončane glavne operacije u Iraku više od 10.000 vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙