FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ARAFAT NA LIJEČENJU KOD "DOKTORA CHIRACA"

PARIZ, 29. listopada 2004. (Hina) - Odluku o tome da palestinskipredsjednik Jaser Arafat bude prebačen na liječenje u vojnu bolnicuPercy, u pariškom predgrađu Clamart, donio je osobno predsjednikJacques Chirac, potvrdilo je francusko predsjedništvo.
PARIZ, 29. listopada 2004. (Hina) - Odluku o tome da palestinski predsjednik Jaser Arafat bude prebačen na liječenje u vojnu bolnicu Percy, u pariškom predgrađu Clamart, donio je osobno predsjednik Jacques Chirac, potvrdilo je francusko predsjedništvo.

Dolazak Jasera Arafata u Francusku najavljen je u petak na naslovnicama vodećih dnevnika koji istodobno javljaju o Arafatovu "zabrinjavajućem zdrastvenom stanju "(Figaro) i " otvaranju pitanja Arafatova nasljeđa" (Liberation).

Francuska je prvi put pružila izravno podršku palestinskom čelniku u ljeto 1982. kad su francuski vojnici, po odluci predsjednika Francois Mitterranda, evakuirali Arafata iz Bejruta, koji je bio pod opsadom izraelske vojske, te ga preko Atene prebacili u Tunis.

Do prvog službenog Arafatova posjeta Parizu dolazi u svibnju 1989. godine, samo šest mjeseci nakon što je PLO (Organizacija za oslobođenje Palestine) prihvatio rezolucije UN, što je de facto značilo priznanje izraelske države i početak američko-palestinskog dijaloga.

I nakon izbora 1995. godine Jacquesa Chiraca za predsjednika Francuske republike nastavljeni su dobri odnosi s predsjednikom PLO - koji će 1996. biti izabran za " predsjednika Palestinske vlasti " - te će za jednog od brojnih posjeta Parizu on sam reći kako svaki put kad ima neki problem odlazi vidjeti " doktora Chiraca ".

Još lipnja ove godine šef francuske diplomacije Michel Barnier bio je spreman otkazati posjet Izraelu ako mu ne bude omogućen susret s Arafatom u Ramallahu, gradu na Zapadnoj obali, gdje ga izraelske vlasti drže u svojevrsnom kućnom pritvoru još od prosinca 2001.

Francuski mediji izražavaju strahovanja da bi " zdrastveni izgon " Jasera Arafata, s mogućim kobnim ishodom, mogao umanjiti izglede za mirnim rješenjem bliskoistočnog sukoba jer, kako ističe Liberation, svatko strahuje da bi budućnost bila još kaotičnija bez Arafata.

"Francuska, čija je diplomacija odlučila ostati vjerna Arafatu, trebala bi učiniti sve kako bi u Palestini napokon došlo do istinske tranzicije. Ne smije se propustiti priliku da se opravda ovakav izbor koji je često bio krivo shvaćen ", zaključuje Figaro u aluziji na više od dva desetljeća bliskih odnosa Pariza i Arafata.

Tri dana nakon " povijesnog glasovanja " u Knesetu kojim je odobren Sharonov plan o povlačenju izraelske vojske iz Gaze, Arafatovo bi " povlačenje " sa Zapadne obale u zapadno predgrađe Pariza moglo dodatno iskomplicirati bliskoistočni tragični rebus, o čemu ponajbolje govori upozorenje koje čitamo u jednom od naslova u Figarou "Izrael se priprema na nestanak najboljeg neprijatelja".

Čovjek koji je preživio dvije avionske nesreće, brojne atentate kao i " gostoprimstvo" jordanske, libanonske, sirijske ili tuniske prijestolnice, te u rujnu prošle godine bio od strane izraelskih vlasti "određen za odstrijel ", ove će vijesti o pripremama za slučaj svoje smrti primiti kao neosnovane, više ili manje preuranjene.

O toj suptilnoj razlici između više ili manje odlučuje se ovoga puta u Clamartu, u bolnici Percy, najpogodnijoj za liječenje "krvnog oboljenja" od kojeg boluje palestinski predsjednik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙