FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EUROPSKI MEDIJI NISU NEPRISTRANI U AMERIČKIM IZBORIMA

LONDON, 29. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Američki predsjednikGeorge Bush i rat u Iraku toliko su naelektrizirali europsku javnostda mnoge novine počinju i otvoreno stajati iza nekog kandidata naameričkim izborima.
LONDON, 29. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik George Bush i rat u Iraku toliko su naelektrizirali europsku javnost da mnoge novine počinju i otvoreno stajati iza nekog kandidata na američkim izborima.

Od Rima do Moskve novine pišu o dvoboju Busha i Johna Kerryja detaljno kao da je riječ o lokalnim izborima, a neki listovi otišli su i korak dalje.

Britanski Guardian sponzorirao je kampanju slanja pisama američkim glasačima u jednom okrugu u Ohiu u kojem su glasači neodlučni. Većina liberalnih čitatelja Guardiana osuđuje Busha i njegovu politiku prema Iraku, ali njihova su pisma imala suprotan učinak jer se glasači protive stranome miješanju.

Najtiražniji njemački list stao je na Bushevu stranu usprkos činjenici da velika većina Nijemaca podupire senatora Kerryja. Bild s 12 milijuna čitatelja tako je postao prvi njemački list u povijesti koji je podržao nekog američkog predsjedničkog kandidata.

"Bild je tako preuzeo tradiciju američkih novina", napisao je Bildov politički urednik Sven Goesmann.

"To je još jedan simbol globalizacije", kaže Roy Greenslade, britanski kolumnist i profesor novinarstva. "Shvatili smo da je svijet važniji od granica, da granice prelazi sve, pa i mediji".

Talijanski Il Giornale, nacionalni list koji vodi Paolo Berlusconi, brat talijanskoga premijera, najsnažnije podržava Busha, a lijeva La repubblica je prema Bushu kritična kao i prema Berlusconiju.

Ruski su mediji oprezni u podržavanju američkih predsjedničkih kandidata, ali zabilježili su nedavnu podršku predsjednika Vladimira Putina Bushu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙