FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUTTIGLIONE POŠTUJE SAMOHRANE MAJKE, MEDIJI SU KRIVI

RIM, 16. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Rocco Buttiglione, spornitalijanski kandidat za mjesto povjerenika Europske unije za pravosuđei sigurnost, napao je u subotu talijanske medije zbog, kako tvrdi,krajnjeg iskrivljavanja njegovih misli o samohranim majkama.
RIM, 16. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Rocco Buttiglione, sporni talijanski kandidat za mjesto povjerenika Europske unije za pravosuđe i sigurnost, napao je u subotu talijanske medije zbog, kako tvrdi, krajnjeg iskrivljavanja njegovih misli o samohranim majkama.

Mediji su u subotu prenijeli Buttiglioneove riječi izrečene na konferenciji u sjeverozapadnome dijelu Italije o tome kako su "djeca koja nemaju oca već samo majku, djeca majke koja nije baš dobra".

No, Buttiglione je brzo izdao priopćenje u kojem kaže da su njegove riječi iskrivljene i da je zapravo govorio o političkim odnosima između Sjedinjenih Država i Europe.

"Govorio sam o odnosima SAD-a i Europe, a sigurno ne o samohranim majkama, koje u u potpunosti podržavam", rekao je. "Moram osuditi ponašanje dijela tiska koji je izrezao i premjestio neke izraze i objavio da sam rekao nešto što nisam".

Prema njegovim riječima, da bi ilustrirao odnose SAD-a i EU-a, poslužio se analogijama Roberta Kagana, nekadašnjeg savjetnika američkoga predsjednika Ronalda Reagana, koji je SAD opisao kao dijete Marsa, a Europu kao dijete Venere jer je američka vanjska politika agresivnija, a Europa zazire od upotrebe sile.

"Jučer sam rekao da bi bilo najbolje da Europa i SAD ostanu zajedno kako bi djeca (građani tih dviju zajednica) imala i majku i oca", kaže Buttiglione.

U svojem priopćenju Buttiglione kaže da poštuje samohrane majke.

"Jasno da je bolje ako... djeca imaju i oca i majku, ali to nimalo ne umanjuje poštovanje koje zaslužuju žene koje se sa zadaćom (podizanja djece) nose same", kaže Buttiglione.

U ponedjeljak je Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta glasovao protiv Buttiglionea, što je prvi put da je neko tijelo glasovalo protiv kandidata, jer je na saslušanju rekao da homoseksualnost smatra grijehom, a da brak postoji kako bi žene imale djecu, a muž ih štitio.

Socijalisti u Europskom parlamentu u četvrtak su zaprijetili da će odbiti cijeli novi sastav Europske komisije ako Buttiglione zadrži položaj povjerenika za pravosuđe nakon takvih riječi o homoseksualnosti i braku.

Međutim, dosadašnji povjerenik EU za proširenje Guenter Verheugen stao je u obranu Buttiglionea, rekavši za tjednik Der Spiegel od ponedjeljka da u Europi "svako ima pravo na svoje mišljenje i na život u skladu s nekim vrijednostima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙