FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RIM: ZAPOČELA SVEČANOST POTPISIVANJA EUROPSKOG USTAVA

RIM, 29. listopada 2004. (Hina) - Šefovi država i vlada zajedno sministrima 29 europskih zemalja okupili su se u petak u Rimu, gdje jeoko 11 sati započela službena svečanost potpisivanja sporazuma oeuropskom Ustavu.
RIM, 29. listopada 2004. (Hina) - Šefovi država i vlada zajedno s ministrima 29 europskih zemalja okupili su se u petak u Rimu, gdje je oko 11 sati započela službena svečanost potpisivanja sporazuma o europskom Ustavu.

Na središnjem gradskom trgu Campidoglio, u dvorani Giulio Cesare u gradskoj vijećnici, u kojoj se inače sastaje i gradska vlada, započela je završna svečanost utvrđivanja zajedničkog europskog Ustava, kojoj prisustvuje i hrvatsko izaslanstvo na čelu s premijerom Ivom Sanaderom i ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom.

Uz 25 zemalja Europske unije, čiji će šefovi država i vlada potpisati sporazum o europskom Ustavu, sporazum će potpisati i tri zemlje kandidati - Rumunjska, Bugarska i Turska, dok Hrvatska, koja je također zemlja kandidat, neće potpisati sporazum s obzirom da nije sudjelovala u izradi Ustava, već će predati izjavu o namjeri njegova prihvaćanja.

Hrvatska Vlada usvojila je u srijedu posebnu Izjavu kojom pozdravlja potpisivanje sporazuma o novom europskom Ustavu, ističući da "dijeli vrijednosti, ciljeve i načela utkane u Ustavni ugovor te ga drži vrijednim korakom u neprekidnoj izgradnji zajedničkog europskog života i budućnosti".

U dvorani Orazi i Curiazi, u kojoj će biti potpisan europski Ustav, potpisan je i prvi Rimski sporazum 25. ožujka 1957., kojim je postavljeni temelji kasnijem nastanku Europske ekonomske zajednice a potom i današnje Europske unije.

Prije nego li Ustav stupi na snagu sporazum će morati ratificirati sve zemlje, a Italija je već najavila kako ga želi prva ratificirati i to do konca ove godine.

U Rim je uz šefove država i vlada stiglo još oko 600 diplomata, koje čuva oko 6.000 pripadnika snaga sigurnosti, među kojima su i snajperisti na krovovima i ronioci u rijeci Tibar. Šefovi država i vlada dopraćeni su do Campidoglija, trga koji je ispred rimske gradske vijećnice projektirao Michelangelo, gdje ih je dočekivao talijanski premijer Silvio Berlusconi. Dovezeni su u 15 Maseratija, najluksuznijih automobila talijanske tvrtke.

Za ovaj veliki europski događaj akreditirano je 1.500 novinara iz cijeloga svijeta, a za cijela je svečanost, o kojoj je svaki detalj provjerio osobno Berlusconi, stajao talijansku vladu 10 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙