FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rim spreman dočekati vrh Europe

RIM, 20. listopada 2004. (Hina) - U Rimu je sve spremno za prihvatnajvećeg broja državnika koji će se okupiti na jednom skupu u Italijiu zadnjih 50 godina, a koji će 29. listopada potpisati sporazum onovom europskom Ustavu, objavio je u srijedu šef rimske policijeAchille Serra.
RIM, 20. listopada 2004. (Hina) - U Rimu je sve spremno za prihvat najvećeg broja državnika koji će se okupiti na jednom skupu u Italiji u zadnjih 50 godina, a koji će 29. listopada potpisati sporazum o novom europskom Ustavu, objavio je u srijedu šef rimske policije Achille Serra.

Od 28. do 30. listopada središte Rima bit će pod posebnim nadzorom, a na krovovima će se nalaziti policajci-snajperisti. Zrakoplovna luka Ciampino će tih dana biti zatvorena za normalni zračni promet, jer će na nju slijetati zrakoplovi s premijerima i šefovima država 25 zemalja Europske unije plus Bugarske, Rumunjske, Turske i Hrvatske. Druga rimska zračna luka u Fiumicinu smanjit će promet za 20 do 40 posto kako bi se smanjila opasnost u zraku.

Oko 5.000 policajaca, karabinjera i ostalih pripadnika snaga sigurnosti bit će angažirano za čuvanje 300 ličnosti iz 29 zemalja Europe, koji će se okupiti na skupu na kojemu će sudjelovati i dosadašnji i budući predsjednik Europske komisije, Romano Prodi i Jose Barroso, čelnici Europske središnje banke i drugih europskih institucija.

"To je događaj nad događajima. Međunarodna situacija nam nalaže maksimalnu pažnju. No s druge strane moramo građanima omogućiti normalni život i što manje neprilika. Neće biti zatvorenih tzv. crvenih zona", rekao je Serra.

"U Rimu će biti najveća koncentracija predsjednika država i vlada u zadnjih 50 godina", rekao je šef ureda Civilne zaštite Marcello Fiori.

Svečanost potpisivanja sporazuma o europskom Ustavu održat će se 29. listopada na Campidogliju, sjedištu gradske uprave, gdje je šest zemalja potpisalo 1956. sporazum o osnivanju Europske ekonomske zajednice, koja je kasnije postala Unijom, a sada usvaja i Ustav.

Nakon potpisa, sve će zemlje morati ratificirati Ustav, a Italija namjerava to provesti prva, do konca ove godine. U nekim će se zemljama održati referendum, a u nekima, kao u Italiji, ratifikaciju će provesti parlament.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙